Sosyal Medya

Para-banka-finans

Onur Çelik: İşdünyasının banka kredisine bağımlılığı azaltılmalı, ama nasıl?

Kredi faizleri coşarken, özel sektör sermaye ihtiyacını nasıl karşılsyacak?

Onur Çelik: İşdünyasının banka kredisine bağımlılığı azaltılmalı, ama nasıl?

 

FAİZLER ARTARKEN BANKA KREDİLERİNE BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İÇİN SERMAYE PİYASALARININ BÜYÜKLÜĞÜ VE DERİNLİĞİ MUTLAKA ARTIRILMALI.. AMA NASIL ??

 

Finansman kaynağı denilince akla gelen bankacılık sektörü ve bu sektöre olan bu bağımlılık hepimizin malumu, işte bu bağımlılığın aşılması, vadelerin uzatılması ve maliyetlerin düşürülmesi noktasında ise para piyasasında ziyade mutlaka sermaye piyasasına odaklanmak, alternatif finansman araçlarının ve bunlara erişimi sağlayacak aracı kurum sayısını artırmak ise ayrı bir gerçeklik.

Oysa şu an ortada görünen neredeyse tek sermaye piyasası aracı BORSA gibi ..

Sermaye piyasalarını geliştirmek şart

Bu çerçevede asgari neler yapılmalı diye bakıldığında;

 

* En başta yurt içi tasarrufların sermaye piyasası yoluyla yatırıma yönlendirilmeli,

* Tasarrufları sermaye piyasalarına kanalize edebilmek için başta enflasyon, faiz ve döviz kuru olmak üzere tüm makro ekonomik göstergelerde iyileşme sağlanmalı, volatilite düşürülmeli ve istikrar sağlanmalı,

* Sermaye piyasalarının etkin, ekonomik ve verimli işlemesini engelleyen vergi sisteminden kaynaklanan sorunların giderilmesi yönünde ciddi adımlar atılmalı,

* Sermaye piyasası uyuşmazlıklarının çözümünde görevli ve yetkili uzmanlık gerektiren mahkemeler kurulmalı,

* Yine dijitalleşme sürecine sıkı sıkıya bağlı olan finans sektörü için ülke olarak başta internet ve 5G gibi birçok alanda teknolojik alt yapı yatırımlarının hızlandırılması gerekmektedir.

 

Şirketler finansal kaynak bulmak   için kurumsallaşmak zorunda

 

Belki de en önemlisi, sermaye piyasasının sunduğu uzun vadeli ve görece daha düşük maliyetli kaynaklara erişmek için şirketlerin uyması gereken regülasyonlara uyması, şirketlerin daha da KURUMSALLAŞMASI, yine daha fazla kayıtlı ekonomi içinde olmaları gerekiyor..

 

Onur Çelik’in Linked-in paylaşımıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler