Sosyal Medya

Piyasa

JP Morgan 2024-2025’te Brent fiyatında gerileme bekliyor

Türkiye için iyimser senaryo: OPEC dışı arz büyümesi yeterince güçlü olursa Brent'i varil başına 70 doların altına itebilir.

JP Morgan 2024-2025’te Brent fiyatında gerileme bekliyor

JP Morgan, 2024’te istikrarlı bir  enerji piyasası  ve Brent ham petrolünün fiyatının  83 dolar/varil olacağını tahmin ediyor.

Tahmin, analistlerin ABD’de petrol talebinin dirençli olması, gelişen piyasalarda güçlü talep büyümesi ve Avrupa piyasalarında durağanlık beklentilerine dayanıyor.

 

Brent 2024’te prim yapmayacak

JP Morgan analistleri 2025 yılı için ortalama Brent ham fiyatının varil başına 75 dolar olmasını beklediklerini söyledi. Diğer pek çok tahminde olduğu gibi bu tahmin de, yakıt talebinin azalmasına yol açacak şekilde, önemli enerji verimliliği kazanımları ve elektrikli oto satışlarında artış beklentilerine dayanıyor.

Banka, son dönemdeki yükselişin ardından jet yakıtı talebinde de zayıflama bekliyor. Toplam talep açısından bakıldığında, JP Morgan analistleri bu yıl için günde 1,9 milyon varil büyüme, 2024’te ise 1,6 milyon varile zayıflama bekliyor.

Bankanın analistleri, “Sürekli peydahlanan ekonomik şoklara rağmen talebin güçlü gelişmekte olan ülkeler, dirençli ABD ve zayıf ama istikrarlı Avrupa tarafından desteklendiğini görüyoruz” diye yazdı.

“Talep kompozisyonu muhtemelen tersine dönecek, talep kazanımlarının üçte ikisi genel ekonomik genişlemeden gelecek, jet yakıtında devam eden normalleşme ise geri kalanına katkıda bulunacaktır.”

 

OPEC dışı arz büyümesi yeterince güçlü olursa Brent’i varil başına 70 doların altına itebilir

Arz tarafında ise JP Morgan, OPEC dışı üretimde büyüme bekliyor. Bu durum, kartelin fiyatları belirli bir seviyenin üzerinde tutma çabalarını baltalayabilir. OPEC dışı arz büyümesi yeterince güçlü olursa Brent’i varil başına 70 doların altına itebilir.

Bu bağlamda JP Morgan analistleri, OPEC+’ın fiyatları desteklemek için üretimi kısıtlamasını beklediklerini söyledi.

 

OPEC+’nın fiyatları yükseltmek için ek üretim kesintileri düşündüğünü belirten bir raporun ardından Pazartesi günü elde edilen kazanımlarla bu sabah Brent vadelileri Asya’da 82.34 dolardab işlem görüyor.

Goldman Sachs Pazartesi günü yaptığı açıklamada, OPEC+’nın 26 Kasım’daki bir sonraki toplantısında daha derin kesintiler yapmasını beklemenin makul olduğunu söylemişti.

Biraz önce İsrail parlamentosu Hamas’la rehine takası karşılığında 4 günlük ateşkesi  onayladı. Ateşkesin uzaması jeo-politk risk algısını gerileterek, Brent ve WTI’da yeni satışların yolunu açabilir.

 

Kaynak:  OilPrice.com,  Bloomberg, ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler