Sosyal Medya

Reel Sektör

İş dünyası kilitlendi, kendi dövizini bile kullanamıyor

AKP iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle Türk lirası hızla değer kaybetti. Krediye erişimi zorlaşan iş insanları, kendi dövizlerine bile ulaşamadıklarını söylüyor.…

İş dünyası kilitlendi, kendi dövizini bile kullanamıyor

AKP iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle Türk lirası hızla değer kaybetti. Krediye erişimi zorlaşan iş insanları, kendi dövizlerine bile ulaşamadıklarını söylüyor.

İş dünyası ve tüketiciler, enflasyonun çok altındaki faiz oranlarına rağmen krediye erişmekte zorlanıyor. Bu durum 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından daha derinleşti. Yurttaşlara krediler için ikinci tur seçimlerinden sonrası işaret edilmeye başlandı.

 

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler askıya alınıyor ya da iki hafta önceye göre neredeyse iki katına yükselen maliyete razı geliniyor. Sektör temsilcilerine göre bu durum piyasalarda ‘domino’ etkisi yaratarak piyasanın nakit dengesini bozabilir.

 

“ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANIYOR”

Dünya’ya konuşan İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumu şöyle özetledi: “Bırakın TL veya döviz kredi çekmeyi kendi dövizimize bile ulaşamıyoruz. Bankalar günlük 5 bin dolarlık sınır getirdiler. Kendi hesaplarımızdaki paramızı çekemiyoruz, ödemelerimizi yapamıyoruz, hem ithalat yaparken hem de ihracat yaparken elimiz kolumuz bağlanıyor. Biz de döviz ihtiyacımızı dışarıdan karşılamak zorunda kalıyoruz. Şu an biz kendi ithalat evraklarımızı almak için yani ham madde almak için dışarıdan döviz topluyoruz, özellikle de Kapalıçarşı’dan almak zorunda kalıyoruz. Orada da oluşan marj bizi çok zorluyor.”

 

ZİRAATÇİLER KITLIKTAN ENDİŞELİ

 

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise mevcut politikalar sürerse üretimde yaşanan krizin çok daha derinleşeceğini belirterek “Tarımın yapısal sorunları çözülmez, üretim maliyetleri böyle sürerse çiftçi bulamayacağız. ‘Üretmeyin dışardan alıyoruz’ kafasını değiştirmemiz lazım. Bunun sonu gerçekten vahim. Dillendirmek bile istemediğimiz bir korkunç tablo var önümüzde. Her ay farklı bir üründeki fiyat artışını konuşuruz” dedi.

SANAYİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR’

Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz ise “Krediler durdu, dövizde durum malum. Ülkede seçim olur ama üretim bundan etkilenmemeli. İstihdam ve ihracatı riske sokarsınız, nitekim ihracat başka sebeplerle de düşüyor zaten. Yüzde 85-90 hammaddesi ithal olan bir sektör kredisiz ve döviz kullanmadan ne yapabilir? Biz katma değerli üretim yapıyoruz. Siyasetten bağımsız olarak söylüyorum bu uygulamalar devam ederse ülkede sanayiyi zor günler bekliyor” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler