Sosyal Medya

Döviz

İhracatçılar: Döviz kurlarındaki artış Türkiye’yi rekabetçilik açısından pahalı ülke yaptı

İhracatçılar, döviz kurlarının istikrarını sağlama konusundaki çabaları desteklerken, bu çabaların ihracatçıları olumsuz etkilememesi gerektiğini vurguladılar. İş dünyası temsilcileri, döviz kurlarındaki artışın Türkiye'yi rekabetçilik açısından daha pahalı bir ülke haline getirdiğine dikkat çektiler.

İhracatçılar: Döviz kurlarındaki artış Türkiye’yi rekabetçilik açısından pahalı ülke yaptı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, küresel pazarlardaki talep daralmasının çimento, cam ve seramik sektörlerinde hissedildiğini belirtirken uzun vadeli hedeflere odaklanmanın önemini vurguladı. Gültepe, “2026 için 302 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlendi. Ancak, kurların yüksek olması ve maliyetlerin artması rekabetçilik açısından Türkiye’yi olumsuz etkiliyor.” dedi.

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre finansmana erişim konusunda atılan adımlara da değinen Gültepe, Eximbank kredilerinde ek kaynak sağlanmasının yanı sıra reeskont kredilerinin limitlerinin artırıldığını ve bazı koşulların kaldırıldığını kaydederken bu adımların ihracatçıların finansmana erişim sorunlarını büyük ölçüde çözdüğünü ifade etti.

Aynı haberde, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur da döviz kurlarının istikrarının sağlanmasının ve krediyle ilgili engellerin kaldırılmasının önemine dikkat çekti.

Çamur, “İhracat yapmadan döviz elde etmek zordur. Dövize ihtiyaç var, özellikle kısa vadeli yükümlülükler ve dış borçlar için. Ancak kurun düşük olması rekabetçiliği zorlaştırıyor.” derken kurun dengelemesi gerektiğini vurguladı.

Orta Vadeli Plan’ın (OVP) uygulanmasının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ve üretimdeki engellerin kaldırılmasıyla reel sektörün teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Çamur, OVP’nin, reel sektörün desteklenmesi, savunma sanayi ve yatırımların devam etmesi gibi pozitif hedeflere odaklandığını da işaret etti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler