Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu ve Teknik Öneri Bülteni

Fed, kasım ayı başında federal fon oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı J. Powell, faiz artırımları tamamlandığında faizlerin ayrıca uzun bir süre yüksek seviyede kalabileceğini, bunun ne kadar süreceğinin ise verilere bağlı olduğunu bildirdi...

Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu ve Teknik Öneri Bülteni

Fed, kasım ayı başında federal fon oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı J. Powell, faiz artırımları tamamlandığında faizlerin ayrıca uzun bir süre yüksek seviyede kalabileceğini, bunun ne kadar süreceğinin ise verilere bağlı olduğunu bildirdi. ABD’de işsizlik oranı, otomotiv sektöründe yaşanan grevlerin de etkisiyle yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a çıkarken, istihdamdaki bozulmanın kalıcı olup olmayacağı önümüzdeki hafta verilerinde takip edeceğiz.

Kasım ayı TCMB’nin faiz artırımlarına devam ettiği bir ay oldu. TCMB politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40 düzeyine çıkardı. Karar metinde parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılarak sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi. Bu süreçte parasal sıkılaştırma adımları ve dezenflasyon sürecine yönelik iletişim politikası piyasalarda takip edilmekte.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi, jeopolitik risklerle sert geri çekilme sonrası kasım ayında tepki alımlarıyla yüzde 5,78 yükselişle 7.948,60 seviyesinde tamamladı. TCMB Kasım toplantısında politika faizi beklentilerin üstünde 500 baz puanlık artışla yüzde 40 seviyesine çıkardı. Dolar/TL kurunda ay genelinde yatay bir seyir izlendi. Kur kasım ayında yüzde 1,90 yükselişle 28,8699‘dan kapanış
gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST 100 Endeksi Kasım ayını yüzde 3,72 yükselişle 275,32$ seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

2023 yılının son ayında Türkiye’de ve yurt dışında önemli gelişmeler izlenecek. Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı ön planda olacak. Merkezin 21 Aralık günü kararını açıklaması bekleniyor. Kasım ayı toplantısında, para politikasında sıkılaşma döngüsüne son vereceğine yönelik mesajlar verilmişti. Bu nedenle bu ayki toplantı içinde bir faiz artış beklentisi bulunuyor. Aralık ayı toplantısında, Merkezin karar metnindeki ifadeleri ve 2024 yılında nasıl bir yol izleyeceğine yönelik sinyallerinin, yurt içi piyasaların seyrinde önemli olacağını değerlendiriyoruz. TCMB, TL mevduat payını arttırma hedefinin olduğunu her defasında yineliyor. Kasım ayında da, bu konuyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirmişti. Aralık ayında da, TCMB’den yeni düzenlemeler gelmesi beklenebilir. Aralık ayında, Kabine toplantıları da takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak toplantılar önemli olacaktır.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ALKIM, GARAN, TCELL, TKFEN

ABD’de Enflasyon Artış Hızındaki Yavaşlama Devam Ediyor…

Fed, kasım ayı başında federal fon oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı J. Powell, faiz artırımları tamamlandığında faizlerin ayrıca uzun bir süre yüksek seviyede kalabileceğini, bunun ne kadar süreceğinin ise verilere bağlı olduğunu bildirdi. ABD’de işsizlik oranı, otomotiv sektöründe yaşanan grevlerin de etkisiyle yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a çıkarken, istihdamdaki bozulmanın kalıcı olup olmayacağı önümüzdeki hafta verilerinde takip edeceğiz. Tarım dışı istihdam verisi de ekimde 150 bin ile beklentilerin altında kalmıştı. Diğer taraftan ülkede manşet enflasyon yıllık yüzde 3,7’den yüzde 3,2’ye gerilerken, çekirdek enflasyon tarafında ise yüzde 4,1’den yüzde 4,0’e gerileme kaydedildi. Enflasyon verileri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler benzin fiyatlarını aşağı çekerken, enerji enflasyonunda yaşanan düşüş ile birlikte manşet enflasyonda gerileme devam etti. Fed’in favori enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi de yıllık yüzde 3,7’den yüzde 3,5’e geriledi. Enflasyon ve öncü göstergeler tarafında geri çekilmelerin takip edildiği bir ay oldu. Ülkede üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisinin ikinci revizyonu yüzde 5,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, tüketici harcamalarının aşağı yönlü revize edilmesi, büyümenin talep tarafında bundan sonraki aylarda yavaşlamalara işaret etmekte. Bu da enflasyon tarafında büyümenin etkisinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Ayrıca Bej Kitap raporunda da büyümenin yavaşladığına işaret edildiği görülmekte. ABD’de kasım ayı verilerini takip ettiğimizde Fed faiz kararı, istihdam verileri ve enflasyon rakamlarının açıklandığı günlerde dolar endeksinde ve ABD tahvil faizlerinde düşüşlerin ivme kazandığı görüldü. ABD hisse senetleri borsalarında ise alıcılı seyirler kasım ayında ivme kazandı. Piyasalarda faiz artırımlarının sonuna gelindiği ve önümüzdeki dönem açıklanacak verilere bağlı faiz indirim süreçlerinin ne zaman başlayabileceğine yönelik söylemler dile getirilmeye başlandı. Fed üyeleri ise temkinli duruşunu korumakta. Fed üyeleri parasal sıkılaştırmanın ne kadarının henüz ekonomiye yansıdığının ve de enflasyonun önümüzdeki dönem ne yönde patika çizeceğine yönelik gelişmeleri temkinli olarak takip ediyor. Keza Çekirdek enflasyon düzeyi ülkede halen yüzde 4 düzeyinde bulunmakta.

Euro Bölgesi’nde Büyüme Zayıf, Enflasyon Artış Hızı Geriliyor…

Euro Bölgesinde enflasyon artış hızındaki yavaşlama son iki yılın en düşük seviyesinde. Ekim ayı verilerini barındıran manşet enflasyon yüzde 2,9’dan yüzde 2,4’e gerilerken, çekirdek enflasyon tarafında ise yüzde 4,2’den yüzde 3,6’ya gerileme kaydedildi. Enflasyon artış hızında beklentilerin üzerinde gerileme kaydedilirken, petrol fiyatlarındaki yaşanan düşüş eğilimleri enerji maliyelerini geri çekmesi ile enflasyon üzerindeki geri çekilmeyi hızlandırdı. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı ise yüzde 6,5 düzeyinde beklentilere paralel gerçekleşti. Bölgede büyüme verisi ise zayıf kalmaya devam ediyor. Euro Bölgesi’nde 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme verisinin 2. revizyonu beklentiler dahilinde %0.1 azalış gösterdi. Euro Bölgesi’nde büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı artarken resesyon endişelerini de beraberinde getirmekte. Bu süreçte piyasaların gözü önümüzdeki dönem enflasyon verilerindeki geri çekilmenin devam edip etmeyeceğinde olacak. Bu bağlamda küresel piyasalarda faiz baskısının azaldığı bir dönemde enflasyon baskısının azalmaya devam ettiği görülürse Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafında da faiz artırım sürecinin yerini piyasaları izlemeye alması beklenebilir. ECB son toplantısında parasal sıkılaştırmaya ara vermişti. Bu tarafta çekirdek enflasyon ve petrol fiyatlarındaki gelişmeler kritik önemde olmaya devam edecektir.

TCMB Faiz Artırdı, Kısa Bir Zaman Diliminde ise Parasal Sıkılaştırma Adımlarının Tamamlanacağını Bildirdi…

Kasım ayı TCMB’nin faiz artırımlarına devam ettiği bir ay oldu. TCMB politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40 düzeyine çıkardı. Karar metinde parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılarak sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi. Bu süreçte parasal sıkılaştırma adımları ve dezenflasyon sürecine yönelik iletişim politikası piyasalarda takip edilmekte. Kur korumalı mevduattan kademeli çıkış süreci, TL varlıklara yönelim ve de yabancı yatırımların çekilmesi hedeflenen gelişmeler arasında yer almakta. Ayrıca iç talebin azaltılması ve ihracatın artırılmasına yönelik teşvik politikası önümüzdeki dönemin ana gündemlerinden. Cari açığın azaltılması ve dengeli bir büyüme kompozisyonuna yönelik hedeflenen politikalar, bir program çerçevesinde ve de iletişim politikasında verilen mesajlar arasında. Ortodoks politikalara yönelimle birlikte piyasalarda enflasyon ile mücadele öncelikli konu olmaya devam edecek. Bu süreç uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafında da yakından takip edilmekte. Son olarak S&P, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltti. Ekonominin son görünümüne bakacak olursak bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesi enflasyon düzeyi yüzde 61,36 seviyesinde bulunmakta. TCMB’nin gelecek yıl enflasyon beklentisi ise yüzde 36 düzeyinde bulunuyor. Gelecek yıl hedeflenen enflasyona göre pozitif reel faiz düzeyi oluşmuş durumda. Bu görünümle birlikte kasım ayı kurlarda kademeli ve de sınırlı yükseliş eğilimleri devam etti. BIST 100 endeksinde yükseliş eğiliminin yaşandığı bir ayı geride bıraktık. Şirketler tarafında enflasyon muhasebesine yönelik yasa tasarısı takip edilirken, tasarıda banka, sigorta şirketleri ve madde kapsamındaki finans kurumlarına 2024 ve 2025 yıllarında muaf olunması öngörülüyor. Kısa vadeli tahvil faizlerinde yükseliş eğilimleri devam ederken, uzun vadeli tahvil faizlerinde ise yükseliş eğilimleri yerini sınırlı düzeltme eğilimlerine bıraktı.

Endekste 100 Günlük Basit Hareketli Ortalamayı Takip Ediyoruz….

Kasım ayının ilk gününde sert satışlarla 100 günlük hareketli ortalamayı test eden BIST100 Endeksi, bölgeden gelen alımlarla yükseliş eğilimine girerek ayı %5,78 kazançla 7.948,60 seviyesinden tamamladı. Jeopolitik haber akışlarının zayıflaması ve piyasalar üstünde etkisinin azalması, içeride rasyonel politikaların devam etmesi, volatil dönemler olsa da endeks üstünde pozitif etki gösterdi. Yılın son ayında, kısa ve orta vadeli önemli destek haline gelen 100 günlük basit hareketli ortalama bölgesini ana destek olarak takip edeceğiz. Son haftada satışların görüldüğü 8.150 seviyesi önemli direnç olup, yukarı yönde hacim artışı ile kırılması durumunda 8,250-8.400 seviyeleri hedefler olarak takip edilebilir. Fiyatlamanın 8.400 üstünde tutunması 8.562 zirvesini ve yeni zirveleri gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde 7.900-7.850 ve 7.775 ana destek olarak takip edilebilir. Olası düşüş eğiliminin 7.775 altında kalıcılık sağlaması durumunda 7,300-7.400
bölgesine doğru satış baskısı ivme kazanabilir.

BIST-100 Endeksi, jeopolitik risklerle sert geri çekilme sonrası kasım ayında tepki alımlarıyla yüzde 5,78 yükselişle 7.948,60 seviyesinde tamamladı. TCMB Kasım toplantısında politika faizi beklentilerin üstünde 500 baz puanlık artışla yüzde 40 seviyesine çıkardı. Dolar/TL kurunda ay genelinde yatay bir seyir izlendi. Kur kasım ayında yüzde 1,90 yükselişle 28,8699‘dan kapanış gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST 100 Endeksi Kasım ayını yüzde 3,72 yükselişle 275,32$ seviyesinden kapattı. Dolar bazlı endekste 255$ bölgesini destek olarak takip edeceğiz. 255$ altında kapanışlar halinde 239-225$ bandına doğru geri çekilme görülebilir. Tepkilerde 282$ direnci yukarı yönde kırılması ile alımların yeniden 305-310 $ bölgesine kadar devam etmesi beklenebilir. Haziran ayında başlayan yükseliş eğilimini sürdüren yabancı takas oranı kasımda 1,53 puan düşüşle 34,59 seviyesine geriledi. Yabancı takasındaki son dönemlerdeki volatilite, net yabancı giriş/çıkışından ziyade fiili dolaşımdaki düşük paya sahip şirketlerdeki oynaklıktan kaynaklı olarak değerlendirilebilir.

Kasım ayında TCMB PPK toplantısında politika faizi beklentilerin üstünde 500 baz puan artırılarak %40’ a çıkarıldı. Karar metninde, enflasyonda düşüş trednin başladığına ve kısa süre içerisinde sıkılaşma adımlarının tamamlanacağı mesajı verildi. Majör merkez bankalarından FED ve ECB ise politika faizlerini sabit bıraktı. Dolar/TL kuru kasım ayında %1,90 değer kazanımıyla 28,8699 seviyesinden, Eur/TL kuru dolar tl ve paritedeki yükselişle birlikte %5,17 kazançla 31,4855 seviyesinden kapattı. Küresel dolar endeksi ( DXY) ise dert geri çekilerek kasım ayını %2,98 düşüşle 103,497’den kapattı. 13 Aralık FED, 14 Aralık ECB ve 21 Aralık TCMB faiz kararları yeni ayda takip edilecek.

TCMB, kasım toplantısında politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40 düzeyine çıkardı. TCMB iletişim politikasında enflasyonla mücadeleye vurgu yapmakla birlikte mücadelenin zaman alacağını belirtmekte. Bu bağlamda hem faiz tarafında hem de miktar sıkılaştırması tarafında iletişimini sürdürmekte. TL faizlerinin artışı ile beraber enflasyon patikasının kontrol altına alınması iletişimi, kısa vadeli tahvil faizleri tarafında politika faizi etrafında fiyatlamanın devam etmesini beraberinde getirebilir. Uzun vadeli tahvil faizlerinde ise piyasanın enflasyon gelişmelerine yönelik beklentileri ve de açıklanacak enflasyon rakamları önem arz etmekte. Enflasyon ile mücadelede başarının sağlanacağına yönelik beklentiler, uzun vadeli tahvil faizleri tarafında yükselişlerin sınırla kalmasına ya da sonlanmasını beraberinde getirebilir. Son süreçte S&P’nin not görünümünün durağandan pozitife çevirmesi ve de yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde ilgisinin ne düzeyde olacağı piyasa tarafından dikkatle izlenecek. Bu görünüm altında 2 yıl vadeli tahvil faizi kasım ayını yüzde 38,86 seviyesinde, 10 yıl vadeli tahvil faizi ise yüze 27,79 seviyesinde tamamladı.

Aralık ayında ABD ve Avrupa(ECB) Merkez Bankalarının faiz kararları önemli olacak. Fed ve ECB için aralık ayında bir aksiyon beklenmiyor. Para politikasında sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşılıyor. Bu beklentiler varlık fiyatlarının seyri üzerinde etkili olmaya devam ediyor. 13 Aralık Fed, 14 Aralık ECB’nin faiz kararları takip edilecek. Faiz kararlarına kadar ABD ve Euro Bölgesinden açıklanacak enflasyon verileri önemli olacaktır. Faiz kararları sonrasında piyasalarda Noel tatilleri başlayacağı için hacimler düşebilir ve yatay seyirler hakim olabilir. Ayrıca, faiz kararları sonrasında da ECB ve Fed üyelerinin de konuşmaları başlayabilir. 2024 yılına yönelik söylemleri yine beklentileri etkilemesi açısından önemli olacağını değerlendiriyoruz. EURUSD paritesi için 1,0950 – 1,1030 – 1,1158 – 1,1245 direnç noktaları olarak görülüyor. Olası geri çekilmelerde 1,0760 – 1,0648 – 1,0520 destek noktaları olarak izlenmektedir.

Küresel piyasalarda, ABD kanadından açıklanan ekonomik veriler sonrasında Fed’in faiz artışına yönelik beklentiler iyice zayıfladı. Aralık ayında yapılacak Fed toplantısına yönelik faiz artış beklentisi zayıf ve bu durum dolar negatif, emtialar pozitif şekilde etkileniyor. Kasım ayında, altın fiyatlarındaki yükselişi etkileyen en önemli gelişme Fed ile ilgili beklentilerdi. Fed’in 13 Aralık günü faiz kararını açıklaması bekleniyor. Karara kadar ABD’de istihdam ve enflasyon verileri açıklanacak. Veriler, Fed’in faiz artış beklentisini değiştirmezse, ons altında yukarı yönlü hareketin sürmesini destekleyebileceğini öngörmekteyiz. Bu nedenle ons altında Fed’in faiz kararına kadar oynaklıklar görülebilir. Altın fiyatları için aralık ayında majör merkez bankalarının faiz kararları, ABD verileri yine etkili olmaya devam edebilir. Ons altın için 2145$ – 2170$ – 2195$ direnç noktaları, geri çekilmelerde 2065$ – 2033$ – 2000$ – 1980$ destek noktaları olarak takip edilebilir.

Majör merkez bankalarının faiz kararları, jeopolitik gelişmeler, Çin ekonomisiyle ilgili beklentiler, OPEC+ üyelerinin aralık ayındaki açıklamaları yine petrol fiyatlarının seyrinde etkili olmaya devam edebilir. Petrol talebi için kısa vadede belirsizlikler oluşuyor. Talepte güçlü bir beklentinin oluşmaması, petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Özellikle Çin ekonomisinin durumu bu noktada belirleyici oluyor. Aralık ayında Çin ekonomisinde toparlanma sinyalleri güçlenirse, petrol talebine yönelik beklentileri olumlu etkileyebilir. Bu durumda, petrol fiyatlarının yükselmesini destekleyebilir. Ancak Çin ekonomisine dair endişeler artış kaydederse, yeniden petrol fiyatlarının geri çekilmesine neden olabileceğini değerlendiriyoruz. Aralık ayında ABD, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının da faiz kararları önemli olacak. Özellikle, Fed’in mesajları ve faiz artışını desteklemeyen söylemleri güçlenirse, petrol talebi için olumlu olup, petrol fiyatlarını da destekleyebilir. Brent petrol için 79,30$ – 80,80$ – 81,50$ direnç noktaları olarak izleniyor. Geri çekilmelerde 77,55$ – 76,40$ – 75,25$ destek noktaları olarak bulunmaktadır.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler…

2023 yılının son ayında Türkiye’de ve yurt dışında önemli gelişmeler izlenecek. Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı ön planda olacak. Merkezin 21 Aralık günü kararını açıklaması bekleniyor. Kasım ayı toplantısında, para politikasında sıkılaşma döngüsüne son vereceğine yönelik mesajlar verilmişti. Bu nedenle bu ayki toplantı içinde bir faiz artış beklentisi bulunuyor. Aralık ayı toplantısında, Merkezin karar metnindeki ifadeleri ve 2024 yılında nasıl bir yol izleyeceğine yönelik sinyallerinin, yurt içi piyasaların seyrinde önemli olacağını değerlendiriyoruz. TCMB, TL mevduat payını arttırma hedefinin olduğunu her defasında yineliyor. Kasım ayında da, bu konuyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirmişti. Aralık ayında da, TCMB’den yeni düzenlemeler gelmesi beklenebilir. Aralık ayında, Kabine toplantıları da takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak toplantılar önemli olacaktır. Toplantılar sonrası Cumhurbaşkanının açıklamaları da izlenecektir. Kasım ayında asgari ücret ile ilgili haber akışları gündemdeydi. Aralık ayında asgari ücret tespit komisyonunun toplantıları başlayacak. İlk toplantının 11 Aralık tarihinde yapılması bekleniyor. Asgari ücretle ilgili gelişmeler takip edilecektir. Küresel piyasalarda, majör merkez bankalarının faiz kararları ön planda olacaktır. Para politikalarında sıkılaşma döngülerinin sonuna geldiklerine dair mesajlar veriliyor. Aralık ayı bu yılın son toplantıları olacak ve gelecek seneye dair beklentileri de etkileyecektir. Fed’in 13 Aralık Çarşamba, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankasının faiz kararları ise 14 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. Her üç majör bankanın faiz kararları, varlık fiyatlarının seyri üzerinde belirleyici olabilir. Asya piyasalarında, Çin enflasyonu 09 Aralık tarihinde açıklanacak. 15 Aralık Cuma Çin’in sanayi üretimi kasım ayı verisi izlenecek. Çin ekonomisine dair endişeler hala azalmış değil. Aralık ayında Çin’deki ekonomik
veriler, bu anlamda önemli olacaktır. Beklentileri tatmin etmeyen veriler nedeniyle endişelerin yeniden artması, küresel piyasalarda baskıya neden olabilir. Ancak beklentileri karşılayan veriler açıklanması durumunda piyasalar açısından olumlu yansımaları izlenebilir.

Türkiye

Türkiye’de kasım ayı enflasyonu 4 Aralık Pazartesi günü açıklanacak. Kasım ayı enflasyonu için kurum olarak beklentimiz aylık yüzde 4,20 ve yıllık yüzde 63,40 seviyesinde açıklanması yönünde bulunuyor. Ekim ayı verisine bakıldığında; aylık yüzde 3,43 ve yıllık yüzde 61,36 seviyesinde gerçekleşmişti. 11 Aralık Pazartesi günü ekim ayına yönelik sanayi üretimi verisi açıklanacak. Eylül ayında sanayi üretimi aylıkta yüzde 1,30 ve yıllık yüzde 4,0 seviyesinde gerçekleşmişti. 15 Aralık Cuma TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Ankette; enflasyon, Dolar/TL, faiz, büyüme ile ilgili beklentiler izlenecek. Türkiye’de haziran ayından bu yana uygulanan politika, atılan adımlar kredi derecelendirme kuruluşlarının takibinde. En son S&P, Türkiye’nin not görünümünde takvim dışı güncellemeye gitmişti. Aralık ayında Moody’s tarafından 15 Aralık günü Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor. Moody’s kanadından gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Moody’s de S&P gibi olumlu açıklamalarda bulunursa, iç piyasalar pozitif etkilenebilir. Yabancı yatırımcılar açısından da bu açıklamaların etkisi hissedilebilir. 20 Aralık Çarşamba aralık ayına yönelik tüketici güveni ilan edilecek. 21 Aralık Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. 2023 yılının son toplantısı olacak. Kararın sonucu ve karar metnindeki detaylar, iç piyasaların takibinde olacaktır. Merkezin adımları ve söylemleri, dış piyasa tarafından da izleniyor. Yabancı kurumların raporları ve Uluslararası Kredi Derecelendirme
Kuruluşlarının da Türkiye ile ilgili açıklamaları olabiliyor. Olası açıklamalar olumlu veya olumsuz, iç piyasaların seyrinde de belirleyici olabiliyor. 28 Aralık Perşembe günü TCMB’nin 21 Aralık tarihindeki toplantısının özeti yayınlanacak.

Avrupa

04 Aralık Pazartesi Almanya’da dış ticaret istatistikleri açıklanacak. Ekim ayına dair verinin açıklanması bekleniyor. Pazartesi günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde’ın da konuşma yapması bekleniyor. 05 Aralık Salı günü Almanya ve Euro Bölgesi hizmetler sektörünü yansıtan PMI verileri takip edilecek. Euro Bölgesi ekim ayı üretici fiyat endeksinin de açıklanması bekleniyor. 06 Aralık Çarşamba tarihinde Euro Bölgesi ekim ayı perakende satışları ilan edilecek. 07 Aralık Perşembe Almanya sanayi üretimi ekim ayı verisi ve Euro Bölgesi 3.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. 08 Aralık Çarşamba Almanya enflasyonu kasım ayı verileri bulunuyor. 13 Aralık Çarşamba Euro Bölgesi sanayi üretimi verileri ilan edilecek. 14 Aralık Perşembe Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı var. Bu yılın son toplantısı olacak ve ECB’nin faiz kararı, gelecek seneye yönelik verecekleri mesajlar, Avrupa piyasalarının seyri üzerinde etkili olabilir. Karar sonrası ECB Başkanı Lagarde’ın da basın açıklaması olacak. 15 Aralık Cuma Avrupa’da imalat PMI verileri açıklanacak. 19 Aralık Salı günü Euro Bölgesi kasım ayı enflasyonu takip edilecek. 20 Aralık Çarşamba günü Almanya’da kasım ayı üretici fiyat endeksi ve Euro Bölgesi ekim ayı cari işlemler dengesi de ilan edilecek. Aralık ayının son on günlük diliminde yurt dışında Noel tatilleri başlayacağı için veri takvimi açısından sakin gözüküyor. Avrupa piyasalarında yatay ve hacimsiz seyirler izlenebilir.

ABD

ABD piyasalarında 04 Aralık Pazartesi ekim ayı dayanıklı tüketim mal siparişleri ve fabrika siparişleri açıklanacak. 05 Aralık hizmetler sektörünü yansıtan kasım ayı PMI verisi ve aynı döneme ait ISM imalat dışı PMI verisinin açıklanması bekleniyor. 06 Aralık Çarşamba ADP özel sektör istihdam değişimi takip edilecek. Kasım ayı verisi açıklanacak. Ekim ayında 113 bin kişi artış kaydetmişti. 08 Aralık Cuma ABD’de tarım dışı istihdam günü olacak. Kasım ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin açıklanması bekleniyor. En son ekim ayında tarım dışı istihdam verisi 150 bin kişi olarak açıklanmıştı. 12 Aralık Salı ABD’de kasım ayı enflasyonu ilan edilecek. En son açıklanan ekim ayı enflasyonu aylık %0,4 ve yıllık %3,2 olarak açıklanmıştı. 13 Aralık Çarşamba ABD kasım ayı üretici fiyat endeksi açıklanacak. Fed’in 2023 yılı son toplantısı da 13 Aralık günü takip edilecek. Fed, 12-13 Aralık tarihlerinde toplanacak ve faiz kararını 13 Aralık Çarşamba günü açıklayacak. Piyasalar son gelen ABD verileri sonrasında aralık ayı için Fed’den bir aksiyon beklemiyor. Bu toplantıda, bu yılın son ekonomik projeksiyonları da ilan edilecek. Projeksiyonlarda 2024 yılına nasıl ışık tutulacak, noktasal grafiklerde faizle ilgili nasıl beklenti yansıtılacak önemli olacaktır. Fed’in faiz kararı, karar metnindeki değişiklikler, ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması, küresel piyasaların seyrinde etkili olması beklenebilir. 14 Aralık Perşembe ABD’de kasım ayı perakende satışlar açıklanacak. 15 Aralık Cuma günü ABD’de kasım ayına yönelik sanayi üretimi ve imalat-hizmetler PMI verilerinin açıklanması bekleniyor. 21 Aralık Perşembe ABD’de büyüme günü olacak. Üçüncü çeyrek final okuması açıklanacak. En son açıklanan 3.çeyrek ikinci okuma verisi yüzde 5,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. 22 Aralık Cuma günü ise Fed’in yakından izlediği ve ekonomik projeksiyonlarında da yer verdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin açıklanması bekleniyor. 25 Aralık Pazartesi Noel tatili ve yurt dışı piyasalar kapalı olacak. ABD piyasalarında, Fed’in faiz kararı sonrasında yılın son gününe kadar daha yatay ve sakin seyirler izlenebilir.

BIST-100 Teknik Görünüm

Kasım ayının ilk gününde sert satışlarla 100 günlük hareketli ortalamayı test eden BIST100 Endeksi, bölgeden gelen alımlarla yükseliş eğilimine girerek ayı %5,78 kazançla 7.948,60 puandan
kapattı. Jeopolitik haber akışlarının zayıflaması ve piyasalar üstünde etkisinin azalması, içeride rasyonel politikaların devam etmesi, volatil dönemler olsa da endeks üstünde pozitif etki gösterdi. Yılın son ayında, kısa ve orta vadeli önemli destek haline gelen 100 günlük basit hareketli ortalama bölgesini ana destek olarak takip edeceğiz. Son haftada satışların görüldüğü 8.150 seviyesi önemli direnç olup yukarı yönde hacim artışı ile kırılması durumunda 8,250-8.400 seviyeleri hedefler olarak takip edilebilir. 8.400 üstünde tutunması 8.562 zirvesini ve yeni zirveleri gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde 7.900-7.850 ve 7.775 ana destek olarak görülmekte.7.775 altında kapanışlarda 7,300-7.400 bölgesine doğru satış baskısı ivme kazanabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler