Sosyal Medya

Döviz

WSJ: Rusya, Türkiye’den onlarca geminin yer aldığı hayalet filoyla yaptırımları deliyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Moskova’ya uygulanan yaptırımların delindiğine dair kapsamlı bir haber yayınladı.…

WSJ: Rusya, Türkiye’den onlarca geminin yer aldığı hayalet filoyla yaptırımları deliyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Moskova’ya uygulanan yaptırımların delindiğine dair kapsamlı bir haber yayınladı. Gazete “hayalet filoda” Türk şirketlere ait onlarca gemi olduğunu öne sürdü.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların “hayalet gemi filolarıyla” delindiğini iddia etti. Gazete, “Hayalet gemi filoları, Rusya’ya uygulanan yaptırımları bertaraf etmeye yardım ediyor” başlığını kullandığı haberde, “Türk şirketleri Rus petrolünü taşıyan düzinelerce tanker satın aldı” ifadelerini kullandı.

‘TÜRK ŞİRKET BEKS GEMİ İŞLETMECİLİĞİ, RUS PETROLÜNÜ TAŞIYAN DÜNYANIN EN BÜYÜK ARMATÖRLERİNDEN BİRİNE DÖNÜŞTÜ’

WSJ, temeli çorap ve iç çamaşırı üretimi olan Beks Gemi İşletmeciliği şirketinin “Rus petrolünü taşıyan dünyanın en büyük armatörlerinden birine dönüştüğünü” yazdığı haberinde “Rusya’nın hayalet gemi filolarında Türkiye’deki şirketlere ait onlarca gemi olduğunu” öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

‘HAYALET FİLO YÜZLERCE GEMİ İÇERİYOR’

Haberde “Filo şu anda dünyanın dört bir yanında, çoğu Yunanistan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Türkiye’deki şirketlere ait yüzlerce gemi içeriyor. Birçoğu alışılagelmiş endüstri standartlarının dışında faaliyet göstererek Batı’nın yaptırımlarından kaçınıyor ve genellikle dünyadaki ticari gemiciliğin yaklaşık yüzde 90’ını sigortalayan küresel ağlar olan P&I Kulüpleri ile sigorta yaptırmaktan vazgeçiyor. Bazıları savaş başladığından beri kurulan paralel bir Rus sigorta sistemini kullanıyor” dendi.

Beks’in de aralarında bulunduğu Türk şirketlerinin özellikle endişe kaynağı olduğunu söyleyen WSJ, bu şirketlerin P&I Kulüpleri tarafından sigortalanmamış en az 36 gemi satın aldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ile gerilen ilişkileri onarmaya çalıştığı bir dönemde Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları gevşek bir şekilde uygulamasının dikkat çektiğini vurguladı.

‘TÜRK HÜKÜMETİNİ GERÇEK RİSKLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİK’

Gazete bu yaşlı gemilerin öncelikle güvenlik konusunda tehditler yarattığını anlattığı haberine ABD ve müttefik ülkelerden yetkililerin şu anda özellikle Ukrayna’daki savaş süresince Rusya ile ticaretini artıran NATO müttefiki Türkiye gibi ülkelerde yaptırımların uygulanmasını sıkılaştırmak için uğraştığını belirtti.

Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, Washington’ın Türkiye’nin Rus petrolü için hayalet filo, silah taşıyan yaptırımlı Rus kargo gemilerinin liman ziyaretleri ve Moskova’nın ordusu için ihtiyaç duyduğu Batı yapımı elektronik gibi malların sevkiyatı da dahil olmak üzere Rusya’nın yaptırım ihlalleri için bir merkez olmasından endişe duymaya devam ettiğini söylüyor. Batılı bir diplomat, ABD hükümetinin Türk hükümeti ve özel sektör yetkilileriyle yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak “Türk hükümetiyle bu konularda devam eden bir diyaloğumuz var. Samimi umudumuz bir Türk şirketinin yaptırıma maruz kalacağı bir senaryodan kaçınmaktır ve hem hükümet hem de özel sektörle birlikte çalışarak onları gerçek riskler konusunda bilgilendirdik” dedi.

BEKS’İN KURUCU ORTAĞI CEMİL ERSÖZ: SADECE RUSYA İLE ÇALIŞMIYORUZ

Beks Gemi İşletmeciliği şirketinin yönetim kurulu üyesi ve kurucu ortağı Cemil Ersöz ise firmanın gemileri Fransa, Çin, Japonya, Tayvan ve Avustralya’daki bankalardan finanse ettiğini söyledi ancak gizlilik anlaşmaları nedeniyle kredi verenlerin isimlerini vermekten kaçındı. Finansmanın hiçbirinin Rusya’dan gelmediğini öne sürerek “Biz sadece Rusya ile çalışmıyoruz. Her yerde çalışıyoruz. İngiliz avukatlarımızla gerekli tüm yaptırım kontrollerini yapıyoruz” dedi.

‘BEKS ŞİRKETİ RUS PETROLÜNÜ GENELDE ÇİN VE HİNDİSTAN’A TAŞIYOR’

Emtia veri sağlayıcısı Kpler tarafından toplanan ve The Wall Street Journal tarafından incelenen nakliye rakamlarına göre, Beks Gemi İşletmeciliği’ne ait gemiler son aylarda Rusya’nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki Kozmino limanına petrol yükledi ve burada petrol sürekli olarak tavan fiyatın üzerinde satıldı. Gazeteye göre şirket, ABD Hazine Bakanlığı’nın Nisan ayında Kozmino’da ve Rusya’nın uzak doğusundaki diğer limanlarda petrol yüklenmesine karşı küresel bir uyarı yayınlamasından sonra bile limandan petrol sevk etmeye devam etti ve bu da bazı ana nakliye şirketlerinin terminalden petrol ihracatını durdurmasına neden oldu. WSJ’ye göre aralarında bir başka Türk nakliyeci Imza Marine’in de bulunduğu, listede yer almayan bazı şirketler terminalden petrol sevk etmeye devam ediyor.

Beks’in en büyük gemilerinden biri olan ham petrol tankeri Beks Sun’ın ise Temmuz ayında Rusya’nın Kozmino’daki devlete ait Transneft petrol boru hattı terminaline uğradığı, ardından nakliye verilerine göre Hindistan’a doğru yola çıktığı aktarıldı. Beks’in nakliye işinin çoğu Rusya’ya gidip geliyor ve genellikle petrolü Çin’e, Hindistan’a ve diğer alıcılara taşıyor.

Gazte haberinin sonunda Rusya’nın savaşa ve yaptırımlara rağmen “düşük fiyatlar ve bu geniş nakliyeci yelpazesi” sayesinde, “dünyanın en büyük petrol pazarlarından bazılarındaki payını genişletmeyi başardığını ve küresel enerji arzının çalışma şeklini değiştirdiğini” söyledi. Nisan ayında Rusya’nın, Çin’in en büyük petrol tedarikçisi olarak Suudi Arabistan’ı kısa bir süreliğine geride bıraktığını vurgulayan WSJ, “Analistler Rusya’nın önümüzdeki aylarda yeniden öne geçmesini beklerken, şimdi ikisi aşağı yukarı eşit durumda. Hindistan’da bu değişim daha da dramatik oldu. Emtia veri sağlayıcısı Kpler’E göre savaştan önceki yüzde 3 oranına kıyasla, Moskova şimdi Hindistan’ın petrol ithalatının yaklaşık yüzde 40’ını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler