Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FT: Batı, Rusya’nın Türkiye dahil komşularına yaptığı ihracatın artmasıyla yaptırımlardan nasıl kaçıldığını araştırıyor

AB ve müttefikleri, şirketlerin Moskova’ya uygulanan Batı yaptırımlarından kaçmasını önlemeye çalışırken, Rusya’nın çevresindeki ekonomilere yapılan ihracattaki artışı araştırıyorlar. AB’nin yeni…

FT: Batı, Rusya’nın Türkiye dahil komşularına yaptığı ihracatın artmasıyla yaptırımlardan nasıl kaçıldığını araştırıyor

AB ve müttefikleri, şirketlerin Moskova’ya uygulanan Batı yaptırımlarından kaçmasını önlemeye çalışırken, Rusya’nın çevresindeki ekonomilere yapılan ihracattaki artışı araştırıyorlar.

AB’nin yeni atanan yaptırım elçisi David O’Sullivan, Financial Times’a verdiği demeçte, Rusya’nın komşu ülkeleriyle ticaretteki büyük artışların, yaptırımlardan etkilenen ürünlerin ülkeye arka kapıdan girip girmediğine dair soruları gündeme getirdiğini söyledi.

“AB’den Rusya’ya ticaret akışlarında büyük bir düşüş ve diğer üçüncü ülkelerle, özellikle de Rusya’ya yakın çevredekilerle ticarette olağandışı artışlar görüyoruz” dedi.

“Birdenbire bu malzeme için birçok yeni ihtiyaç geliştirdiler mi ve hepsi orada kalıyor mu, yoksa bir kısmı Rusya’ya şu veya bu şekilde sızıyor mu?”

O’Sullivan, tek tek ülkelerin isimlerini vermedi ve ticaret akışlarındaki değişiklikleri araştırmak söz konusu olduğunda “masumiyet karinesi” ile başladığını vurguladı.

Ermenistan ve Kırgızistan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından yapılan analize göre, batı ithalatında keskin artışlar ve Rusya’ya yapılan ihracatta artışlar olanlar arasında. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı da arttı.

O’Sullivan, AB ve ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere ortakların, daha sıkı kontroller için bastırmaya çalıştıkları için Perşembe günü yapılacak bir toplantıda olası yaptırımlardan kaçma konusunda istihbarat paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

AB, ABD ve İngiltere’nin Rusya’ya ihracatı, yaptırımların etkisini açıkça ortaya koyan EBRD verilerine göre, 2017-19 ortalamasına kıyasla geçen yıl Mayıs-Temmuz döneminde enflasyona göre düzeltildiğinde yarıdan fazla düştü.

Ancak bu düşüş, Avrupa ve ABD’den Ermenistan ve Kırgızistan’a yapılan satışlarda yüzde 80’den fazla bir sıçrama ile çakışıyor. Banka, bu iki ülkenin aynı dönemde Rusya’ya ihracatlarını iki katından fazla artırdığını ve ticaretin yeni yollarla olası bir sapmaya işaret ettiğini söyledi.

Banka, AB’den Orta Asya’ya araç, elektronik, tarım makineleri ve pompalar dahil olmak üzere ürünlerin ihracatının, çoğunlukla Kazakistan tarafından yönlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Değişen ticaret modellerinin arkasındaki olası itici güçlerden biri, Batılı şirketlerin, ürünler yaptırımlara tabi olmasa bile, Rusya’ya doğrudan satıştan gönüllü olarak çekilmesi. Bununla birlikte, EBRD’nin baş ekonomisti Beata Javorcik, “potansiyel olarak” yaptırımlara maruz kalabilecek mal akışlarında da artışlar olduğunu söyledi.

Ermenistan hükümeti, “yaptırımları atlamaya yönelik herhangi bir girişimi önlemek için tüm önlemleri aldığını” söyledi. Kırgızistan hükümeti yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

AB, Çin ile ticaretini riskten arındırmak için mücadele edecek

EBRD analizine göre, Ukrayna savaşının ardından Moskova’nın bazı eski ticaret ortaklarının yerini alan Türkiye, geçen yılın Mayıs-Temmuz döneminde Rusya’ya ihracatında 2017-19’a kıyasla yüzde 97’lik bir artış kaydetti.

Javorcik, EBRD’nin verilerinin, Türkiye’den Rusya’ya ticaretteki artışın yaptırıma tabi ürünlerle ilgili olduğunu göstermediğini söyledi. “Türkiye, Rusya’ya her şeyden çok daha fazlasını satıyor” dedi.

Bazı ithalatların ikili kullanımı olabilir. Savaştan birkaç ay sonra, Ukrayna ordusu, ele geçirilen Rus askeri teçhizatında buldukları mikroçiplerin bazılarının günlük ev aletlerinden alınarak yeniden kullanıldığını bildirmeye başladı. Bu süre zarfında, AB’nin Rusya’nın komşularına beyaz eşya ihracatı arttı.

AB’nin Eurostat veritabanından alınan verilere göre, Kazakistan Aralık 2022’de AB’den 1 milyon € değerinde çamaşır makinesi ithal etti; bu, Rusya’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden önceki Aralık ayında yaptığı miktarın dört katı. Bir Kazakistan sözcüsü şunları söyledi: “Kazakistan’daki belirli şirketlerin Batı yaptırımlarından kaçınmak için kullanıldığına dair herhangi bir kanıt görmedik, ancak bunu izlemeye devam edeceğiz ve herhangi bir yanlışlık tespit edersek hızlı ve sağlam bir şekilde hareket edeceğiz.”

Ukrayna serisi: Bakhmut için savaş

Bir düşünce kuruluşu olan Silverado Policy Accelerator’a göre, Çin, ülkeye artan miktarda yarı iletken göndermek de dahil olmak üzere batı ihracatının bıraktığı boşluğu doldurmak için de adım attı.

AB büyükelçileri, bu hafta, mevcut rejimdeki boşlukları kapatmayı amaçlayan bir dizi önlem de dahil olmak üzere, aralarında askeri kullanım için yeniden kullanılabilecek malların Rusya’dan geçişinin yasaklanması da dahil onuncu bir yaptırım paketini imzalamayı hedefliyorlar.

ABD’nin AB büyükelçisi Mark Gitenstein, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, isim vermeyi reddetmesine rağmen, ” yaptırımları atlatmanın büyük ölçüde devam ettiği” “cennetler” olduğunu söyledi.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler