Sosyal Medya

Ekonomi

Bu sefer nedeni İran’la ilişki: ABD yaptırım listesinde Türkiye’den iki isim de var

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaptırımların, İran Uçak İmalatı Sanayi Şirketi ve onun insansız hava aracı (İHA) ve askeri uçak çalışmalarına "sevkiyatları ve mali işlemleri kolaylaştırdığı" belirtilen dört ülkedeki yedi kişi ve dört kuruluşu hedef aldığı belirtildi.

Bu sefer nedeni İran’la ilişki: ABD yaptırım listesinde Türkiye’den iki isim de var
ABD, İran’ın insansız hava araçları ve askeri uçakları nedeniyle Rus, Çin ve Türk kuruluşlarına yaptırım uyguladı. Yapılan açıklamada, Türkiye’de yaptırım uygulanan isimlerin ise Mehmet Tokdemir ve Alaaddin Aykut olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, salı günü İran’la ilgili yeni yaptırımlar duyurarak, Tahran’ın insansız hava aracı ve askeri uçak geliştirmesiyle bağlantılı olarak İran, Rusya, Çin ve Türkiye’den çok sayıda kişi ve kuruluşu hedef aldı.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yaptırımların, İran Uçak İmalatı Sanayi Şirketi ve onun insansız hava aracı (İHA) ve askeri uçak çalışmalarına “sevkiyatları ve mali işlemleri kolaylaştırdığı” belirtilen dört ülkedeki yedi kişi ve dört kuruluşu hedef aldığı belirtildi.

Washington daha önce de Çin merkezli beş şirkete ve bir kişiye, söz konusu İranlı şirkete İHA’lar için kullanılan parçalar da dahil olmak üzere havacılık ve uzay bileşenleri sattıkları ve sevk ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

‘TÜRKİYE MERKEZLİ FİNANSAL KOLAYLAŞTIRICILAR’

Açıklamada Türkiye’de yaptırım uygulanan isimlerin Mehmet Tokdemir ve Alaaddin Aykut olduğu belirtildi. İki ismin İran Uçak İmalatı Sanayi Şirketi’nin, (HESA) Çin merkezli Hanghzou Fuyang Koto Machinery Co., Ltd. adlı şirket de dahil olmak üzere çeşitli tedarikçilerden yaptığı alımları desteklemek için yüz binlerce dolar değerinde ABD doları ve euro cinsinden finansal işlemlere aracılık ettiği belirtildi.

İran’ın Şahid serisi İHA’larına uygun hafif uçak motorlarının HESA’ya satışını ve sevkiyatını kolaylaştıran Koto Machinery ABD’nin yaptırım listesine alınmıştı.

Açıklamada, “Tokdemir ve Aykut’a HESA için mali, maddi, teknolojik veya diğer destek ya da HESA’yı destekleyen mal veya hizmet sağladıkları veya sağlamaya teşebbüs ettikleri için yaptırım uygulandı” dendi.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler