Sosyal Medya

Gündem

AYM, ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermişti: Can Atalay davasında, mahkeme gerekçeli kararı bekleyecek

Can Atalay’ın avukatlarına, 13’üncü Ağır Ceza Kaleminin verdiği bilgiye göre; AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyecek. Gerekçeli kararın da ne zaman geleceğini bilmiyorlar.

AYM, ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermişti: Can Atalay davasında, mahkeme gerekçeli kararı bekleyecek

TİP Milletvekili Can Atalay’ın davasına bakan mahkemenin başkanı ve heyeti adliyeye gelerek, dosyayı görüşmeye başladı. AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyecek.

Can Atalay’ın avukatlarına, 13’üncü Ağır Ceza Kaleminin verdiği bilgiye göre; AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyecek.

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili dosyanın dün (21 Aralık) Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu tarafından ikinci kez görüşülmesi ve yeniden hak ihlali kararı verilmesinin ardından yeni bir gelişme yaşandı.

Can Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, mahkeme kaleminden alığı bilgiyi X(eski Twitter) hesabından paylaştı. Urfa, Can Atalay’ın davasına bakan mahkemenin başkanının ve heyetin artık yerlerinde olduğu ve dosyayı aldığı bilgisini geçti.

MAHKEME BAŞKANI VE HEYET YERİNDE

Urfa, “Şu anda mahkeme kaleminden aldığımız son bilgi mahkeme başkanının ve heyetin artık yerlerinde olduğu ve dosyayı aldığı şeklinde” ifadelerine yer verdi.

CAN ATALAY DAVASINDA, MAHKEME GEREKÇELİ KARARI BEKLEYECEK

Can Atalay’ın avukatlarına, 13’üncü Ağır Ceza Kaleminin verdiği bilgiye göre; AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin gerekçeli kararını bekleyecek. Gerekçeli kararın da ne zaman geleceğini bilmiyorlar.

AYM, ilk ihlal kararını 5’e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3’e karşı 11 oldu. Ayrıca Can Atalay’a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Atalay’ın davasıyla ilgilenen mahkeme başkanının bugün adliyeye gelmesi beklenmiyor denilmişti.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu dün ikinci kez görüşmüştü.

3’E KARŞI 11 OY

AYM, Can Atalay dosyasında hak ihlali olduğuna oy çokluğuyla ikinci kez hükmetti. Tutuklu vekilin avukatı Deniz Özen, “Can Atalay’ın hemen bugün tahliye edilmesi gerekiyor” dedi. AYM, ilk ihlal kararını 5’e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3’e karşı 11 oldu. Ayrıca Can Atalay’a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

KARAR YEREL MAHKEMEYE ULAŞMIŞTI

AYM’nin kısa kararı, dün akşam saatlerinde yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkemenin Can Atalay hakkında karar vermesi bekleniyordu.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüştü. Can Atalay’ın ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ile ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği’ haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay’a göndermiş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı konunun 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gerektiği yönünde mütalaa vermiş, Daire ise Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına hükmedip Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Cezaevindeki Milletvekili Can Atalay’ın avukatlarının 1 Aralık’ta yaptığı bilgilendirmeye göre; Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması nedeniyle Yüksek Mahkeme’ye ikinci kez başvuru yapılmıştı. Avukatlar Atalay’ın; ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’, ‘Adil yargılanma hakkı’ ve ‘Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının’ ikinci kez ihlal edildiğinin tespitini ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ettiği belirtilmişti.

Artı Gerçek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler