Sosyal Medya

Ekonomi

Altın yatırımcısının gözü ABD verisine çevrildi

Altın fiyatları ABD Nisan ayı enflasyon verileri öncesinde hareketlenmeye başladı. ABD enflasyonunda düşüş beklentisi altını güçlendirdi. Ons altın 2374 dolara kadar çıktı.…

Altın yatırımcısının gözü ABD verisine çevrildi

Altın fiyatları ABD Nisan ayı enflasyon verileri öncesinde hareketlenmeye başladı. ABD enflasyonunda düşüş beklentisi altını güçlendirdi. Ons altın 2374 dolara kadar çıktı. Gram altında da yukarı yönlü hareketlilik bekleniyor.

 

Küresel piyasaların gözü kulağı ABD enflasyon verisine odaklandı. Bugün saat 15:30’da açıklanacak olan Nisan ayı ABD enflasyonu öncesinde altın hareketlilik yaşamaya başladı.

Bir süredir durağan seyreden altın, ABD enflasyon verisinin düşük geleceği beklentisini erken saatlerde satın almaya başladı. Olası bir ABD enflasyonundaki düşüş altın fiyatlarında yükseliş unsuru oluşturuyor.

ABD’de Nisan ayında enflasyonun yıllık yüzde 3.4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. En son açıklanan veri yüzde 3.5’ti. Küçük bir düşüş de olsa ABD Merkez Bankası Fed için yol gösterici olan enflasyon oranları faiz indirimlerini de tetikleyici unsur olarak ele alınıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD enflasyonunun kalıcı düşüşe yöneldiğini görmedikleri takdirde sıkı para politikasından dönüşün olmayacağını her fırsatta dile getiriyor. Süregelen diğer aylarda da enflasyonda düşüşün devam etmesi halinde piyasalar ilk faiz indirimin Eylül ayında gerçekleşebileceğine inanıyor.

 

Altın Piyasalarında son durum

Ons altın güne 2358 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2354 dolar, en yüksek de 2372 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2371 dolardan işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda komisyonsuz gram altın güne 2446 liradan başladı. Gün içinde en düşük 2443 lira, en yüksek de 2464 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar yüzde 1’e yakın primle 2463 liradan alıcı buluyor.

Kapalıçarşı’da gram altın 2460 liradan alınırken 2471 liradan satılıyor.

Çeyrek altın 3999 liradan alınıp 4046 liradan satılıyor.

Altın ithalatına yönelik getirilen yeni düzenlemeyle birlikte kilo başına verilen 2000 doların ortadan kalkmasıyla birlikte gram altın fiyatları Kapalıçarşı ve bankalar arasında kapanmış oldu. Ancak Kapalıçarşı’dan alım ve satım aralığındaki marj düşük olduğu için kısa vadeli tradelerde Kapalıçarşı’dan alınan altın daha fazla avantaj sağlıyor.
Örnek vermek gerekirse saat 11:51 itibarıyla gram altın Kapalıçarşı’da 2460 liradan kuyumcu tarafından alınırken 2471 liradan kuyumcu tarafından satılıyor.

Bankalara baktığımızda ise bankaya altın satılmak istendiğinde 2395 lira, bankadan altın alınmak istendiğinde ise fiyat 2512 lira oluyor. Başka bir deyişle Kapalıçarşı’da marj yüzde 0.44 seviyesinde kalırken bankalarda bu oran yüzde 4.88 oluyor.

 

 

 

 

 

Burak Taşçı

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler