Sosyal Medya

Döviz

Tunç Şatıroğlu’ndan Dolar Kurunda Bayram Sonrası Tahmini! Yeni Analizi Okumadan Hareket Etmeyin!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu dolar kurunun bayram sonrası nasıl hareket edebileceğini, hangi gelişmelerin yaşanabileceğini değerlendirdi.

Tunç Şatıroğlu’ndan Dolar Kurunda Bayram Sonrası Tahmini! Yeni Analizi Okumadan Hareket Etmeyin!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu dolar kurunun bayram sonrası nasıl hareket edebileceğini, hangi gelişmelerin yaşanabileceğini değerlendirdi.

 

 

Dolar kurundaki yükselişler tüm yatırımcıların ilgi odağında kalmaya devam ediyor. Bayram tatili nedeniyle piyasaların kapalı olmasından dolayı kurda ciddi hareketler meydana gelmedi. Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu dolar kurundaki bu hareketsizliği ve bundan sonra olabilecekleri değerlendirdi.

 

SWAP PİYASALARINDA TL YOK!

Dolar kuru hakkında yorum yapan Tunç Şatıroğlu, “Dolar kurunda sert bir yükseliş gördük. Arkasından bir duruş geldi ve sonrasında bir yükseliş daha oldu. Seçim sonrasında sert bir şekilde dolar kuru yükseldi. Bayramla beraber dolar kuru yerinde saydı. Geçmiş yıllarda swap kanalları hareketliydi ve biz bayramdayken dolar kuru hareketleniyordu. Şimdi ise swap piyasasında yeteri kadar TL olmadığı için dolar kuru Türkiye’de piyasalar kapanınca dolar kuru hareketsiz kalıyor.” dedi.

 

BATI DÜNYASINDAN PARA GİRİŞİ OLMAYACAK!

Türkiye’ye Batı’dan para girişi olmayacağını belirten Tunç Şatıroğlu, “Mehmet Şimşek’ten talep edilen şeylerden birisi de swap piyasasının açılmasıydı. O talep henüz karşılanamadı. Yabancılar para getirmek için bazı talepler sıraladılar. Bunlardan birisi doların baskılanmamasıydı. İkincisi enflasyonun üzerinde faiz verilmesiydi. Bunun da karşılanamayacağı anlaşıldı. Yurt dışından en azından Batı dünyasından para girişi olmayacak. Bu beklentiler yönetilemedi ve o taraf devre dışı kaldı diyebiliriz.

Merkez Bankası’ndan faizleri yüzde 25’e çıkarması istendi ama yüzde 15 olarak açıklandı. Üstelik tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Şahap Kavcıoğlu’nun da BDDK Başkanı olarak atanması yabancı yatırımcı için ayrı bir hayal kırıklığı oldu. Dolayısıyla portföy yatırımı gelmeyecek. Eurobond ile daha yüksek maliyetle borçlanabilirsiniz. Üçüncü alternatif ise IMF’ye gitmek olur ki onu hiç değerlendirmiyorum.” dedi.

 

 

ARAPLARDAN PARA GELİR Mİ?

Araplardan para bulunması ihtimalini değerlendiren Tunç Şatıroğlu, “Para bulmak için Araplara gidildi. O kanaldan para bulmak mümkün olabilir. Daha önce gelmişti ama o paralar küçük paralardı. 3-5 milyar dolar Türkiye’nin ihtiyacını karşılamaz. 50 milyar dolar girmesi lazım. Bunun daha fazlası Batı’dan portföy yatırımı olarak gelmişti. Şimdi o kanal kaybedildi.

Kısa vadede para gelmeyecek ama para gelecek algısı oluşturulabilir. Dolar kurunu baskılamanın da maliyeti artacak. Dolar kurunun baskılanmasının durması gerekiyor. Rasyonel politika bunu gerektiriyor.” şeklinde konuştu.

 

 

DOLAR KURU YÜKSELİR Mİ?

Dolar kurunun çıkacağını iddia eden Tunç Şatıroğlu, “Türkiye’de para sürekli olarak değer kaybediyor. Böyle bir ortamda dolar kuru kısa vadede düşmüş veya çıkmış neden kafa yoruyoruz. Demekki dolar kuru çıkacak. Enflasyon ile mücadele ediliyor mu, edilmiyor. Pozitif reel faiz veriliyor mu, yok. Seçime kadar deniliyor ama işin hikaye tarafı o. Zaten seçim kazanıldı. Yerel seçimde İstanbul’u, Ankara’yı kafadan kazandın. Dolar kuru meselesini çözmek istemiyorlar. Dolarınızı satmayın, bakın 26 TL’ye geldi. Paranız varsa alın. 19 TL’deyken dolar alın diye diye geberdik. Şimdi 26 TL oldu. Düştü diyelim, düştüğü yerden paran varsa yine alırsın.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler