Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

S&P: “Türk ekonomisi yeniden dengelendi”

S&P Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme işaretlerinin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.

S&P: “Türk ekonomisi yeniden dengelendi”

S&P Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme işaretlerinin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.

 

 

Kredi derecelendirme kuruluşu, “Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü” adlı bir toplantı düzenledi.

 

Gill, toplantıda Türkiye’nin ekonomik istikrarını artırmak amacıyla atılan adımların etkilerini değerlendirirken, “Türkiye ekonomisinin yeniden dengelendiğine dair artan kanıtlar, Türkiye’nin B kredi notunu korurken, kredi notunu olumlu yönde yükseltmemizi sağladı.” dedi.

 

Ülkenin üçüncü çeyrek büyüme verisine odaklanan Gill, “Genel olarak, ekonominin yeniden dengelenmesinde, sıkı para politikasının yeniden uygulanmasının, yurt içi tasarrufların artmasının, tüketimin yavaşlamasının ve dolayısıyla ithalatın azalmasının fayda sağladığına dair işaretler var.” şeklinde konuştu.

 

Gill, Türk ekonomisinin genel görünümü hakkında da konuşarak, “Temel senaryomuz, Türkiye ekonomisinin yumuşak inişten faydalanacağı yönünde.” ifadelerini kullandı.

 

Kredi notunun yükseltilmesi için gereken koşullara da değinen Gill, “Ödemeler dengesinde iyileşme, yurt içi tasarrufların artması, Türk lirasının değer kazanması ve Türkiye’nin kullanılabilir döviz rezervlerinin artması durumunda notu yükseltebiliriz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

Toplantıda Türk bankalarının durumunu değerlendiren S&P EMEA Finansal Kuruluşları Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz da Türk bankalarının yeterli sermaye tamponlarına sahip olduğunu belirterek, “Para biriminin daha fazla değer kaybetmesiyle birlikte bankalarda sermaye kaybı beklentisi var, ancak bunun yönetilebilir bir durum olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, bankaların geçen iki yılda olası ihtiyaçlar için ücretsiz provizyonlar ayırması da önemli bir unsurdur.” açıklamasında bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler