Sosyal Medya

Ekonomi

Seçim öncesi çiftçi ve ihracatçı TMO açıklamasını bekliyor

Seçim öncesi çiftçi ve ihracatçının gözü TMO’da. Buğday alım fiyatının 14 Mayıs öncesi açıklanması bekleniyor. Peki, piyasada fiyat beklentisi ne?…

Seçim öncesi çiftçi ve ihracatçı TMO açıklamasını bekliyor

Seçim öncesi çiftçi ve ihracatçının gözü TMO’da. Buğday alım fiyatının 14 Mayıs öncesi açıklanması bekleniyor. Peki, piyasada fiyat beklentisi ne? Detaylar haberimizde…

Üretici hububat alım fiyatlarının seçim öncesi açıklanmasını bekliyor. Son olarak Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bir kilogram buğdayın maliyetinin 7,11 TL olduğunu, yüzde 35 çiftçi karı da maliyete eklendiğinde, destekler hariç kilograma 9.60 TL müdahale alım fiyatı beklediklerini bildirdi. Ucuz buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi ürünlere karşı üreticiyi korumak hedefiyle devreye alındığı kaydedilen 25 Nisan 2023 tarihli kararla vergiler yüzde 130 artırıldı. Zirai ilaç, işçilik, tarla kirası derken fiyatların ne kadar olacağı merak edildi.

Tarım Ürünleri, Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Dinçer, Resmi Gazete’de yayınlanan artışın fiyatlarda etkili olacağını belirtti. Dinçer sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatları ürün girdi maliyetleri belirleyecek. Fiyatları açıklayacak otoritenin mutlaka bu girdi maliyetlerini, dünya fiyatlarını dikkate alarak bir fiyat açıklayacağını düşünüyorum. Borsalarda Rus buğdayı 6.50 ila 8.50 lira seviyelerinde. Yumuşak buğday 6.50 lira sert buğdaylar da 8.50 civarında işlem görüyor. Bu fiyatlara baktığımızda 9-9.30 civarında bir fiyat açıklanabilir diye düşünüyorum.”

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve Başhan Tarım AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş de fiyatların dünya piyasalarına göre rekabetçi olması gerektiğine dikkat çekti. Şemsettin Memiş, “Dünya piyasalarında fiyatlar yüzde 45 oranlarında düştü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatları dünya piyasaları ile kıyaslandığında normal seviyede. TMO dünya piyasalarından çok düşük fiyatlara buğday aldı. Un ve makarna ihracatı yapan bir ülkeyiz. Burada fiyatlar yüksek olduğu zaman pazarlarımızı kaybedebiliyoruz. Hem çiftçilerimizi hem de ihracatçıyı üzmeyecek bir rakam olmasını umut ediyoruz. Bizi ilgilendiren hem tüketiciye ucuz ekmek vermek, enflasyonu düşürmek hem de ihracatçının pazarlarını korumak” ifadelerini kullandı.

Memiş, ithalatın daha çok yakın coğrafya ve navlun konusundan dolayı Rusya ve Kırgızistan gibi bölgelerden yapıldığını ifade ederek, “Sadece sert buğdayda ithalat var. Yumuşak buğdayda çok talep olmuyor. Daha çok makarna ve bulgur için olan buğdayda ithalat yapılıyor. Unluk buğdayda bir sıkıntı öngörmüyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik seviyesini bu yıl yakalamasını beklediklerini kaydeden Şemsettin Memiş, “Geçen yıl kuraklık vardı ancak artık iç piyasaya yeterli buğday bu yıl var. 20 milyon ton üzerinde buğdayımız var. İthal buğday da alınıp işlenip makarna un olarak ihraç ediliyor. Üretim bu yıl daha fazla. 24-25 milyon ton ürün alabilirsek 5 milyon ton fazlamız olacak” dedi.

Yeni ekim alanlarının, kullanılmayan boş arazilerin değerlendirilmesinin tarım arazilerini ekilebilir hale getirilmesinin önemini vurgulayan Şemsettin Memiş, “Devletin de desteğiyle toplulaştırmaların artması lazım. Toplulaştırma hızlanırsa üretimde de artışlar olur” ifadelerini kullandı.

 

Sibel SANCAKLI

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler