Sosyal Medya

Gündem

Putin: ABD ile imzalanan silahsızlanma anlaşması askıya alındı; Ukrayna’ya saldırılar sürecek

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile savaşı başlatmasının birinci yılı olan 24 Şubat öncesi yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, ABD ile…

Putin: ABD ile imzalanan silahsızlanma anlaşması askıya alındı; Ukrayna’ya saldırılar sürecek

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile savaşı başlatmasının birinci yılı olan 24 Şubat öncesi yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, ABD ile imzalanan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya aldıklarını açıkladı. Ukrayna savaşı konusunda bir kez daha Batı’yı suçlayan Putin, bir yıldır devam eden Ukrayna’daki çatışmaları daha da sürdüreceği sözü verdi.

Putin konuşmasında Ukrayna savaşı konusunda ABD ve NATO’yu suçladı ve ittifakın Moskova’yı küresel bir çatışmayla yenebileceğine dair yanlış bir inançla çatışmaları körüklediğini söyledi.

Moskova’da aralarında askeri yetkililer ve parlamento üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir gruba hitap eden Putin, başladıkları görevi bitireceklerini belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı, ülkesinin savaştan kaçınmak için her şeyi yaptığını, ancak arkasına Batı’nın desteğini alan Ukrayna’nın Kırım’a saldırı hazırlığı içinde olduğunu iddia etti. Putin, Batılı ülkelerin dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Ukrayna’da da savaş tohumları ektiğini ve cini şişeden çıkardığını ima etti.

ABD’ye nükleer silahlar anlaşması suçlaması

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ABD’ye yönelik sert eleştirilerde bulundu. ABD’nin dünyada en çok askeri üsse sahip ülke olduğunu söyleyen Putin, nükleer silahların azaltılması anlaşması konusunda da ABD yönetimini suçladı.

Putin, konuşmasında, “Şunu vurgulamak istiyorum, dünyada hiçbir ülkenin ABD’ninki kadar diğer ülkelerde askeri üssü yok. Dünya çapında yüzlerce askeri üsleri var. Ayrıca orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşmasından da temel silahsızlanma anlaşmalarında da çekildiklerini tüm dünya gördü. Dünya barışını koruyan anlaşmaları tek taraflı olarak paramparça ettiler. Bunu neden yaptılar, çünkü yapabileceklerini gördükleri için” ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca konuşmasında “Bugün Rusya’nın stratejik saldırı silahları anlaşması START’a katılımını askıya aldığını duyurmak durumundayım” dedi.

NATO ve ABD’den Putin’e Nükleer Anlaşma Tepkisi

Yunanistan’da temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın, taraf olduğu nükleer silah kontrol anlaşması Yeni START’a katılımını askıya alma kararını eleştirdi. Blinken, bu kararın sorumsuzca olduğunu ve ABD’nin Moskova’nın gerçekte ne yaptığını dikkatle takip edeceğini söyledi.

Blinken Atina’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya’nın katılımı askıya aldığını açıklaması son derece talihsiz ve sorumsuzca. Rusya’nın gerçekte ne yaptığını görmek için dikkatle izliyor olacağız. Elbette her halükarda, kendi ülkemizin ve müttefiklerimizin güvenliği için uygun şekilde hazırlandığımızdan emin olacağız” dedi.

Blinken, müzakerelerin her an yeniden başlatılmasına ise açık kapı bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı, “Dünyada ya da ilişkilerimizde olup bitenlerden bağımsız olarak, Rusya ile stratejik silahların sınırlandırılması konusunu her zaman konuşmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Blinken, ‘’Dünya, en büyük iki nükleer gücün sorumlu bir şekilde hareket etmesini bekliyor’’ diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’nın kararının dünyayı daha tehlikeli bir yer haline getirdiğini söyledi ve Moskova’yı yeniden düşünmeye çağırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile birlikte gazetecilere konuşan Stoltenberg, “Daha fazla nükleer silah ve daha az silah kontrolu dünyayı daha tehlikeli hale getirir” dedi.

Putin’in, Batı’nın Rusya’yı yok etmeye çalıştığı yönündeki suçlamalarına yanıt veren Stoltenberg, neredeyse bir yıl önce Ukrayna’ya işgal başlatarak esas saldırganın Moskova olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri, “Bu emperyal fetih savaşını başlatan Başkan Putin’dir. Putin, bugün açıkça ortaya koyduğu gibi, daha fazla savaşa hazırlanıyor. Putin kazanmamalı. Bu hem kendi güvenliğimiz hem de tüm dünya için tehlikeli olur” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler