Sosyal Medya

Genel

Piyasa Bülteni: Jeopolitik risk algısı artıyor, Başkan Biden Ukrayna sokaklarında

Rusya-Ukrayna savaşında kritik bir haftaya giriyoruz. ABD Başkanı Biden dün sürpriz bir şekilde Kiev’de mevkidaşı Zelenski’yi ziyaret etti. Ziyaret kısa ve sembolik…

Piyasa Bülteni: Jeopolitik risk algısı artıyor, Başkan Biden Ukrayna sokaklarında

Rusya-Ukrayna savaşında kritik bir haftaya giriyoruz. ABD Başkanı Biden dün sürpriz bir şekilde Kiev’de mevkidaşı Zelenski’yi ziyaret etti. Ziyaret kısa ve sembolik olsa da, içerisinde kuvvetli bir ‘mesaj’ barındırıyor. Bu bağlamda, Biden “ne kadar sürerse sürsün” destek sözü vererek Kiev’in merkezine yürümesinden sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Ukrayna’yı işgalinin ikinci yılına ilişkin hedefleri açıklayan bir konuşma yapacak.

Jeopolitik risk algısı tırmanırken, gelişmeleri bu hafta dikkatle takip etmek gerekecek. Biden, Kiev’in merkezine Zelenski ile yürümesinden sonra Polonya’ya geçerken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in de bölge ziyareti takip ediliyor. Diplomatik cephede artan yoğunluğu, Avrupa Birliği’nin dış politika sorumlusu Borrell, işgalin yıldönümünden önce bloğun daha fazla yaptırımı onaylayacağını söyledi. Japonya Maliye Bakanı Suzuki ise G7 maliye bakanlarının, Rusya’ya karşı Ukrayna savaşını sona erdirmesi için baskı oluşturacak önlemleri görüşmek üzere perşembe günü bir araya geleceklerini söyledi.

Biden’ın ziyaretini bir kenara bırakırsak, küresel mali piyasalar dün ABD piyasalarının Başkanlık Günü tatili nedeniyle kapalı olmasının gölgesinde sakin bir seyir izledi. İşlem hacmi sığ kalırken, fiyat boyları da kısaldı. ABD cephesinden geçen hafta gelen ve ekonomik aktivitenin hâlen daha güçlü olduğuna işaret eden enflasyon ve perakende satışlar verisi ardından enflasyonun yapışkanlık arz etmeye devam ettiği ve FED’in daha fazla faiz artırımına gidebileceği beklentisi ile risk iştahının çerçevesi olumsuz tarafta kalmaya devam ediyor. Bu eğiliminin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyorum.

Türkiye cephesinde ise ezber dün de bozulmadı: hisse senedi piyasaları hareketli bir seyir izlerken, kamunun kontrolünde tahvil ve döviz piyasa sakin seyrine devam etti. BİST100 endeksi dün günü %2,4 yükselişle tamamlarken, Hazine’nin dün düzenlediği tahvil ihraçlarında 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvile olan ilgi dikkat çekerken (tahvil tesis etme yükümlülüğü nedeniyle) borçlanma maliyeti yıllık %9,50 oldu! Türkiye’de tüketici güven endeksi Şubat ayında belirgin bir yükseliş kaydederek 82,5 puan seviyesine yükselerek Nisan 2021’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Anketin deprem öncesine ait bir veri seti olduğu da unutulmamalıdır.

Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, perşembe günü sonuçlanacak olağan TCMB PPK toplantısındann 100 baz puan faizi indirimi bekliyoruz. BloombergHT’nin düzenlediği anket de benzer bir sonuç üretti. Böylelikle, politika faizi %8 seviyesine inecek. TCMB’nin faiz kararları ile enflasyon arasında ilişkinin kopması sonrasında kararın döviz piyasasına herhangi bir etki doğurmayacağını düşünsek de, TCMB’nin deprem ardından politika metnine serpiştireceği kelime öbeklerini dikkatle takip edeceğiz. Depremin finansman boyutu ile ilgili kafalar henüz net değilken, TCMB’nin genişlemeci bir politika izlemesi, beraberinde daha yüksek enflasyon ve cari açık anlamına gelecektir! Hazır depremden söz etmişken, Hatay’ın Defne ilçesinde dün akşam saatlerinde 6,4 ve 5,8 büyüklüklerinde iki deprem daha meydana geldi. İlk belirlemeye göre depremlerde 3 kişi hayatını kaybederken hasarlı evlerin bir bölümü yıkıldı. Deprem KKTC’de de hissedildi.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasaların satıcı bir seyir hâkim. Yukarıda da değindiğimiz üzere, risk iştahı bir miktar da olsun ‘tatsız’. Dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya’da bu sabah açıklanan üretim PMI verisi imalat aktivitesinin 30 ayın en hızlı temposunda daraldığını gösterdi. Hong Kong borsası Hang Seng %1 düşerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hâkim renk kırmızı. Bugün küresel veri takviminde büyümenin öncü göstergesi olan Şubat ayı nihai PMI rakamları takip edilecek. Gözler elbette Rusya-Ukrayna cephesinde ve diplomasi özelinde gelişmelerde olacak.

Havanın bozuk olmasına paralel doların piyasa kuru olan DXY 104 seviyesini aşark dördüncü haftaya da yükselişle başlarken, sepetin içerisinde yer alan EUR 1,0660 seviyesine geri çekildi. Güçlü dolar ve FED’den beklenen ilave faiz artışlarına paralel, haftalık kapanış 1,0680 seviyesinin altında olursa, EUR’da 1,0460 seviyesi radar menziline girebilir. 2023 yılına güçlü ve canlı bir başlangıç yapan direnişin parası Bitcoin, 25bin dolar seviyesinin eteklerinde dalgalanmaya devam ediyor. Teknik mânâda gücü yeterse yukarıda 28bin dolar seviyesi hedeflenebilir. Kıymetli madenler için ise güçlü dolar teması iyi bir haber niteliği taşımıyor.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler