Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Bülteni: Etin kilosu 300TL ama enflasyon geriliyor!

Dün küresel mali piyasalar sabah saatlerinde OPEC+’nın sürpriz üretim kesintisi haberinin yarattığı moral bozukluğu ile güne başlamıştı. Petrolün bir günde…

Piyasa Bülteni: Etin kilosu 300TL ama enflasyon geriliyor!

Dün küresel mali piyasalar sabah saatlerinde OPEC+’nın sürpriz üretim kesintisi haberinin yarattığı moral bozukluğu ile güne başlamıştı. Petrolün bir günde %8’e varan yükselişi, hâliyle girdi maliyetlerinin artması anlamına geldiğinden, özellikle küresel çapta enflasyonla savaşı sekteye uğratacağı beklentisi moral bozukluğu yarattı. Lâkin gün içinde olumsuz havanın yerini dengelenmeye terk ettiğini gördük. Avrupa’da ve ABD’de açıklanan büyümenin öncü göstergesi imalat sanayi PMI rakamları beklentinin bir tık üzerinde açıklanırken, ABD’de ISM endeksinin neredeyse son 3 yılın en düşük düzeyine gerilemesi gönüller âdeta su serpti. Petrol fiyatları artacak olsa da, ABD ekonomisinin ivme kaybetmesi büyüme görünümünü olumsuz etkiliyor.

Bu minvalde, Avrupa’da işlerin ABD’ye göre daha olumlu yönde ilerlemesi, faiz beklentilerinin de değişmesine neden oluyor. Bu sabah itibariyle, piyasa tahmincileri Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bir sonraki toplantısında 25 baz puan faiz artıracağına %90 ihtimal tanırken, FED’den ise yaz ayları ile birlikte (FED aksini iddia etse de) indirim bekleniyor. Dün bu bağlamda OPEC+ şoku ile sabah saatlerinde 1,08 altına geriyenen EURUSD paritesi, yeniden hızla 1,09 seviyesine dayanırken, doların da piyasa kuru olan DXY dün sabah saatlerinde kazanımlarını geri verdi. EUR’da 1,0940 seviyesinin üzerinde olası bir haftalık kapanışta 1,1270 seviyesi radar menzilinde olacaktır.

Dün güne benzer bir şekilde satış baskısı ile başlayan altın ve gümüş de kayıplarını telafi etti. Ons gümüşte 24 dolar hedefimizin gerçekleşmesi sonrasında bir sonraki adım için pusuda bekliyoruz. Altın cephesinde ise bir miktar yorgunluk emareleri görsek de 1,950 dolar üzerinde haftalık kapanışların devamı durumunda yukarı yönlü isteği sıcak tutulacağına inanıyoruz. Bitcoin ise önemli bir teknik seviye olan 28bin dolar etrafında bir sonraki hareketi için enerji toplamaya devam ediyor. Haftalık olarak 28bin dolar üzerinde ‘temiz’ bir kapanış durumunda, yukarıda 35-36bin dolar seviyesini konuşmaya başlayacağız.

Türkiye cephesinde ise dün açıklanan enflasyon ve büyümeye yönelik öncü veriler göz ucuyla takip edildi. Neden mi göz ucuyla? Eskiden enflasyon veye TCMB PPK toplantıları günü âdeta teyakkuz durumunda beklerdik. Artık açıklanan verilere karşı tepkisiz kaldığımızı itiraf etmemiz gerekiyor. Piyasanın da artık açıklanan rakamlara sadece istatistiki bir değer olarak baktığını düşünüyoruz.

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyonu % 2,9 olan piyasa beklentisinin bir tık altında kaldı. TÜFE aylık bazda %2,29 artış kaydederken, yıllık rakam baz etkisinin desteği ile %50,5’e geriledi. Alt kalemlere baktığımızda giyim ve ayakkabı grubunda aylık enflasyonun eksi %1,9 olduğunu ve diğer gruplardan ayrışarak dikkat çektiğini not edelim. Yıllık bazda giyim ve ayakkabı grubunda enflasyon %17,3 artış kaydetmiş. Sokağın nabzını iyi tutan bir analist veya her şeyi bir kenara bırakarak sade bir vatandaş olarak bile örneğin geçen sene Mart ayında 100 TL olan bir ayakkabının bir yıl sonra 117,30 TL olmasını pek de inandırıcı bulamıyorum.

Enflasyon rakamları istatistiki bir rakamdan öteye gidemezken, dün İstanbul Sanayi Odası (ISO) Mart ayı imalat sanayi PMI verilerini 50,9 değerini alarak 2021 yılı Aralık ayından bu yana en yüksek gerçekleşmeye imza attı. Bu veri özelinde, 50 seviyesinin altı daralma, üstü ise büyüme şeklinde okunuyor. Mart ayında anketin olumlu sonuç vermesini, deprem nedeniyle ortaya çıkan yeni siparişler olduğunu düşünüyoruz.

Piyasa tarafında ise, Borsa İstanbul dün güne %2’nin üzerinde kayıpla başlaması ardından ani ve hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Dip ile tepe arasında bir günde %3,5’dan fazla hareket boyu oluştuğunu ve volatilitenin oldukça yükseldiğini not edelim. USDTRY kuru ise her gün bir adım daha yukarı sloganı ile kamunun desteğine rağmen 19,20 seviyesinin üzerine yerleşti. Seçimlere artık geri sayıma geçmişken, kamunun kurun yavaşlatılmış çekimde yükselmesi için elinden geleni ardına koymayacağını düşünüyoruz. Akabinde ise, TL’de sert bir değer kaybının -seçimi kimin kazandığından bağımsız- bizleri beklediğini düşünüyoruz.

Bugün gözler ABD’nin bir önceki başkanı ve Cumhuriyetçilerin 2024 adaylığının öncüsü olan Trump’ta olacak. Konunun magazinsel boyutu olsa da, ilişki yaşadığı bir kişiye 2016 seçimlerinden önce yaptığı sus payı ödemesini iş masrafı olarak göstermesinin getirdiği vergi boyutu nedeniyle yakından takip ediliyor. Elbette, popülaritesi hızla düşen Başkan Biden’ın da benzer bir şekilde davayı yakından takip edeceğini düşünüyoruz!

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında ılımlı yükselişler görünüyor. Yatırımcıların bir tarafta OPEC+ grubunun petrol üretim hedeflerine yaptığı sürpriz kesintilerin ardından enflasyon endişeleriyle boğuşurken, diğer tarafta se zayıf ABD imalat sektörü verilerinin arasında yön bulmaya çalışıyor. ABD borsaların vadeli işlemlerinde ise hafif de olsa kırmızı rengin hâkim olduğunu görüyoruz. Bugünün veri takviminde, TCMB finans dışı kesimin net döviz pozisyonu ile reel efektif döviz kurunu açıklayacak. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak Mart ayı öncü dış ticaret istatistikleri takip edilecek. KKTC İstatistik Kurumu’nun ise Mart ayı enflasyon rakamlarını açıklaması bekleniyor.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler