Sosyal Medya

Ekonomi

Oteller sezonu açtı: Fiyatlara yüzde 125 zam!

Oteller 2023 yılı yaz sezonu için açılmaya başlandı. Bu sezon için otel fiyatlarında artışlar yüzde 40 ile 125 arasında değişiyor.…

Oteller sezonu açtı: Fiyatlara yüzde 125 zam!

Oteller 2023 yılı yaz sezonu için açılmaya başlandı. Bu sezon için otel fiyatlarında artışlar yüzde 40 ile 125 arasında değişiyor. Konaklamalardaki pahalılık, yaz tatili yapmayı planlayan vatandaşları kara kara düşündürüyor.

Yaz tatili için otellerin büyük bölümü sezonu açtı. Nisan ayı ortasına kadar açılışlar devam edecek. Ailelerin öncelikli seçeneği olan ‘her şey dahil’ sistemindeki otellerde 2023 sezonu için fiyat artışları yüzde 40 ile yüzde 125 arasında görülüyor. Tesisin konumu, tercih edilirliği, yabancı misafir seçimi gibi içerikler, fiyat artışında önemli etkenler oluyor.

Bu kapsamda 2022 sezonunda temmuz ayı fiyatı 5 gece için 32 bin lira seviyesinde olan Antalya Belek’teki bir otelde 2023 aynı sezondaki fiyat 68 bin lira seviyesinde bulunuyor. Yüzde 112’yi aşan bu fiyat artışının, yoğun talebe göre şekillendiği görülüyor. Otelin 5 gün için erken rezervasyon dönemindeki fiyatı ise 44 bin liradan başlıyordu.

Tam pansiyon olarak 2022 Temmuz’da 5 günlük fiyatı 17 bin lira olan Bodrum’daki bir otelin bu sezon 5 günlük konaklama fiyatı ise 24 bin lira seviyesinden başlıyor. Buna göre otel fiyatında yüzde 40’ın üzerinde artış var. Genel olarak rezervasyon sitelerinden yapılan 5 günlük tercihlerde, kıyı bölgesindeki erken rezervasyon otellerinde 30 bin lira sınırının altında sayılı otel olduğu fark ediliyor. Aynı dönem için şimdiden örneğin İstanbul’dan Antalya’ya alınacak uçak fiyatı ise tek kişi tek yön olarak 1160 lira olarak hesaplanıyor.

2023 sezonu için kasım ayında başlatılan erken rezervasyon kampanyaları da halen devam ediyor. Yüzde 10 ila yüzde 35 arasında değişen kampanyaların bazı otellerde yüzde 49 seviyesinde uygulandığı görülüyor. Bu hesaplama ile mevcut fiyatların sezon yaklaştıkça artmaya devam edeceği öngörülüyor. Erken rezervasyon döneminin son olanaklarının nisan ayı bitimine kadar geçerli olacağı ifade ediliyor.

Zamlar

Yaz sezonu için başlatılan erken rezervasyon kampanyasında da tesis fiyatlarında önceki sezona göre yüzde 60’a kadar fiyat artışları görülmüştü.

Tatil için aynı dönemde en uygun rezervasyon fiyatları ise 15 bin lira ile 23 bin lira arasında değişiyor. Bu tesisler arasında denize kıyısı olan her şey dahil oteller olduğu gibi, genellikle denize uzaklık ve konaklama seçenekleri fiyatları belirleyen temel unsurlar olarak öne çıkıyor. Butik ve küçük otellerin bir kısmı da bu fiyat diliminde yer alıyor. Düşük fiyatların bile aile bütçesini zorlar hale geldiği yaz sezonunda yerli turist için seçenekler oldukça daralmış görülüyor.

Kira Bedelleri

Yaz sezonunda son yıllarda yerli turistin önemli bir seçeneği ise kiralık yazlıklar olarak biliniyor. Haftalık, aylık, sezonluk yapılan bu kiralamalarda en az iki aile olarak yapılan tatiller konaklama bedelini düşürmüş oluyordu. Ancak pandemi ile başlayan ve deprem riskiyle artan yazlık alanlara göç ile birlikte yükselen talep artışı, bu seçeneği de artık zorluyor.

İstanbul yakınında en çok tercih edilen Tekirdağ ve Edirne’de aylık kiralamalar 20 bin liradan başlıyor. Yerine göre fiyatlar sezonda 120 bin lirayı geçiyor. Bodrum ve Antalya’nın özellikle kıyı alanlarında müstakil yazlıklar 80 bin liradan 1 milyon lirayı aşan geniş bir fiyat skalasında bulunuyor. Ayvalık’ta 25 bin liradan başlayan yazlık kiraları, Didim ve Datça’da 40 bin liradan başlıyor.

 

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler