Sosyal Medya

Piyasa

KKM genelgesi işe yaradı, TL mevduat faizi yüzde 40’a yükseldi

Tutarı $125 milyarı aşan KKM, finansal sistemin önünde en büyük tehdit olarak şekillendi. Çünkü temelde dolar ve Euro mevduat olan…

KKM genelgesi işe yaradı, TL mevduat faizi yüzde 40’a yükseldi

Tutarı $125 milyarı aşan KKM, finansal sistemin önünde en büyük tehdit olarak şekillendi. Çünkü temelde dolar ve Euro mevduat olan bu yekünü ödeyecek likit döviz Türkiye’de yok. Ek olarak, enflasyon ve cari açığa paralel olarak TL döviz birimlerine karşı değer kaybettikçe, aradaki fark TCMB tarafından para basılarak ödeniyor. Faizler yükselirken, piyasaya arzedilen paranın artması hem parasal sıkılaştırmanın etkisini azaltıyor, hem de mal-hizmet talebi olarak cari açıkla mücadeleyi zorlaştırıyor.

 

Bu nedenle geçen hafta sonu TCMB yeni bir genelgeyle, bankaları mudilerini KKM’den çıkartıp düz TL mevduata yönlendirmeleri için teşvik etti. Bir hafta önceki TCMB verilerinde TL mevduat faizlerinin hızla yükseldiği görüldü, temelde yükselen faizlerin vatandaşı dövizden TL’ye cezbetmesi gerekiyor. Seçimden sonra sürekli düşerek %32’ler seviyesine gerileyen 3 aylık mevduat faizi geçen hafta yeniden %40’a yükseldi.

 

Cumhuriyet KKM’den çıkışta TL mevduat faizlerinin önemini şöyle anlattı:

Merkez Bankası’nın sürpriz oranda politika faizini artırması bankaları da harekete geçirdi. Kararın ardından bankalar da mevduat faizini yüzde 40 düzeyine yükseltti.

Merkez Bankası tarafından önceki günlerde bankalara Kur Korumalı Mevduatı (KKM) azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi tebliğ edilmişti.

Peki bankalar neden Merkez Bankası’nın KKM’yi yüzde 50 azaltma tavsiyesine neden uymadı da faiz artırımının ardından hayata geçirdi?

 

Çünkü bankaların verdiği krediler başta ticari kredi faizleri olmak üzere yasal düzenlemelere göre politika faizine bağlı bulunuyor.

 

KKM kararı alındığında politika faizi yüzde 17.5 olduğu için politika faizine bağlanan ticari kredi faizleri yasal düzenlemeler gereği yüzde 36.5’e denk geliyordu.

 

UZMANLARIN BEKLENTİSİ

Bu da yüzde 30’un altında olan mevduat faizini artırmayı olanaksız kılıyordu.

 

Şimdi politika faizi yüzde 25’e yükseltilince ticari kredi üst limiti yaklaşık yüzde 56’ya çıktı.

 

Böylece bankalar da mevduat faizini rahatça yüzde 40’ın üstüne attı.

 

Uzmanlar ise yüzde 40’lık TL mevduat faizinin kurun daha fazla yükselmeyeceği varsayımı ile yüzde politika faiz olan yüzde 25 kadar getiri sağlayan KKM’den çözülmeyi sağlayabileceğini ve vatandaşın böylece TL mevduata dönebileceğini ifade ediyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler