Sosyal Medya

Piyasa

Kızıl Deniz’de sevkiyata sabotaj sürerken, Brent kazanımlarını koruyamıyor

Daha önce en büyük boğalar arasında yer alan Goldman Sachs  2024 Brent tahmin aralığını varil başına 10 dolar aşağı revizyonla 70-90 dolar arasında düşürdü

Kızıl Deniz’de sevkiyata sabotaj sürerken, Brent kazanımlarını koruyamıyor

Fed’in yatırımcıların coşkulu faiz indirim beklentilerine karşı tepkisini artırmasıyla,  Kızıldeniz’de nakliye risklerinin yükselmesine rağmen petrol Londra’da varil başına 76 doların altına geriledi.

Küresel gösterge Brent, önceki %1,2’lik artışın ardından düştü. Mısır’ın Süveyş Kanalı İdaresi, ABD’nin Yemen’in İran destekli Husi kontrolündeki bölgelerinden fırlatılan 14 İHA’yı düşürdüğünü açıklamasının ardından bölgedeki gerilimi “yakından takip ediyor”. Büyük nakliye filoları bölgeden uzaklaşırken, bazı tanker şirketleri sevkiyat sözleşmelerinde gemilerinin Kızıldeniz’den kaçınmasına izin verilmesi konusunda ısrar ediyor.

 

Ham petrol, Eylül ayının sonundaki en yüksek seviyesinden %20’den fazla düştü. ABD’de artan kaya petrolü arzı ve OPEC+’nın vaat edilen üretim kesintilerine ilişkin şüpheler arasında Brent yıl boyunca %10 düşüş kaydetti. Fed’in faiz politikasına ilişkin değişen görünüm de petrol talebinde oynaklığı yükseltiyor. Fed yetkilileri piyasaların 2024 yılında 6×25 baz puan faiz indirimi beklentisine tepki vermeye başladı.  Genelde, Fed faizi ile petrol fiyatları arasında ters bir bağlantı var.

Hedge fonları şu anda 2011’e kadar uzanan verilerde petrol rallisi hususunda en karamsar pozisyonları taşıyor. Ancak bazı Wall Street analistleri fiyatların gelecek yıl toparlanabileceğine dair işaretler görüyor.

Westpac Banking Corp. emtia ve karbon araştırması birim başkanı Robert Rennie, “ABD ham petrol üretiminin yıl sonuna doğru yeni rekorlara ulaşmasıyla birlikte asıl odak noktası arz üzerinde olmayı sürdürüyor” dedi. “Lojistik ve nakliye maliyetlerinin artması petrol fiyatları üzerinde maddi bir etki oluşturacak, ama arz genişlemesi daha ağır basabilir.”

Daha önce en büyük boğalar arasında yer alan Goldman Sachs  2024 Brent tahmin aralığını varil başına 10 dolar aşağı revizyonla 70-90 dolar arasında düşürdü. Banka ayrıca ABD petrol arzı artışına ilişkin tahminini de günde 500.000 varilden 900.000 varile yükseltti.

 

Kaynak:  Bloomberg

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler