Sosyal Medya

Piyasa

İBB harekete geçti, riskli binaların yıkımına başladı: 4 bin 500 TL kira desteği verilecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da hasar tespit çalışmalarını hızlandırdıklarını ve riskli yapıları yıkmaya başladıklarını duyurdu. İmamoğlu, riskli dairelere ekstra 4…

İBB harekete geçti, riskli binaların yıkımına başladı: 4 bin 500 TL kira desteği verilecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da hasar tespit çalışmalarını hızlandırdıklarını ve riskli yapıları yıkmaya başladıklarını duyurdu. İmamoğlu, riskli dairelere ekstra 4 bin 500 TL kira desteğinde de bulunduklarını açıkladı.

Maraş merkezli depremler onbinlerce bina tamamen yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Yıkımın büyüklüğü binaların dayanıklılığı sorununu da gündeme getirdi. Uzmanların deprem uyarısı yaptığı İstanbul’da da yurttaşlar konutlarının depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için belediyeye başvuruyor.

RİSKLİ DAİRELERE 4 BİN 500 TL KİRA DESTEĞİ

Bina dayanıklılık testi yaptırmak isteyen binlerce vatandaş İBB’ye başvururken bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medyada konuya ilişkin bir açıklama yaptı. İmamoğlu, hızlı tarama yöntemiyle riskli olduğu tespit edilen yapıları yıkmaya başladıklarını aktardı ve riskli yapılardaki dairelere İBB olarak 4 bin 500 TL ekstra kira yardımında bulunduklarını duyurdu.

İmamoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

Hızlı tarama yöntemiyle riskli olduğunu tespit ettiğimiz yapıların yıkımına başladık.

Süreci hızlandırmak ve teşvik etmek için riskli yapılardaki dairelere İBB olarak 4.500 TL ekstra kira yardımında bulunuyoruz. Bu konuda herkesi ciddi iş birliğine davet ediyorum.

İBB eski konutlar için ‘hızlı güçlendirme modeli’ üzerinde çalışıyor

İstanbul’daki riskli binaların tamamını bir anda yıkıp yapmanın mümkün olmadığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, “Uluslararası uygulamalarda ‘Bina hasar alsın ama çökmesin, insanlar içinden çıkabilsin’ mantığıyla yapılan güçlendirme yöntemleri var. Bu yöntemler hem daha ucuz hem daha hızlı” ifadelerini kullandı.

“Halbuki uluslararası uygulamalarda ‘Bina hasar alsın ama çökmesin, insanlar içinden çıkabilsin’ mantığıyla yapılan güçlendirme yöntemleri var. Bu yöntemler hem daha ucuz hem daha hızlı. Hafta sonu bilim kurumumuza bu yöntemi sunacağız, onlardan onay alınırsa bunun mevzuata eklenmesi için kamuya gideceğiz.”

‘MARAŞ DEPREMİ SONRASI BAŞVURULAR ARTTI’

Maraş depremi öncesi 600 bin kişinin “İstanbul Yenileniyor” projesine başvurduğunu söyleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise, son depremlerden sonra talebin yüzde 25 arttığını ve bugün yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı 175 bin bağımsız bölümden başvuru aldıklarını kaydetti.

‘MEVZUATTAN KAYNAKLI SORUNLAR YAŞANIYOR’

Kurt, mevzuattan kaynaklı sorunlar yaşandığını belirtti. Kurt, Kadıköy’de bir bina için kat malikleri ile anlaştığını ve 18 daireden 17’sinin binayı boşalttığını ancak tek bir kiracının mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alarak yıkımı ertelediğini belirtti. Kiracının halen riskli binada yaşadığını söyleyen Kurt, “Kararı veren mahkeme binaya riskli yapı tespiti konulduğunu bilmiyor. Halbuki bunu mahkemenin görmesi lazım mevzuatta bunun gibi birçok eksiklik var acilen giderilmeli” dedi.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler