Sosyal Medya

Piyasa

Grafiklerle Haftaya Bakış…

Yurt içinde 11 -15 Aralık haftasında Ekim ayı cari işlemler dengesi, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut verileri ve bütçe dengesi takip edilecek...

Grafiklerle Haftaya Bakış…

Yurt İçinde Cari İşlemler Dengesi Takip Edilecek

Yurt içinde 11 -15 Aralık haftasında Ekim ayı cari işlemler dengesi, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut verileri ve bütçe dengesi takip edilecek.

ForeksHaber anketine göre Ekim ayında cari işlemler dengesinin medyan tahminlere göre 800 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor. Eylül ayında cari işlemler verisi 1 milyar 370 milyon dolar fazla beklenirken, 1 milyar 880 milyon dolar fazla seviyesinde açıklanmıştı.

ForeksHaber anketine göre Ekim ayı için takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi medyan tahmini yüzde 2,0, arındırılmamış yıllık sanayi üretimi tahmini ise yüzde 3,7 artış yönünde oluştu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi üretimi medyan beklentisi ise yüzde 0,2 düşüş oldu. Eylül ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yüzde 4,9 artış beklenirken, 4,0 artış olarak gerçekleşmişti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise yıllık bazda yüzde 4,3 artış tahminine karşın yüzde 3,1 artış kaydetmişti.

Ekonomik takvimde 11 -15 Aralık haftasında öne çıkan FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE ) faiz kararları takip edilecek. Merkez Bankalarının faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. 11 -15 Aralık haftasında ABD’de TÜFE, ÜFE, perakende satışlar, imalat/imalat dışı PMI ve sanayi üretimi takip edilecek. Euro Bölgesinde sanayi üretimi, imalat/imalat dışı PMI, Çin’de ise sanayi üretimi takip edilecek.

Küresel piyasalarda 4 – 8 Aralık haftasında ayrışmalar izlendi. ABD endeksleri istihdam verilerinin izlendiği haftayı sınırlı düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor. Avrupa endekslerinde ise haftalık görünümde %1,5 civarında yükseliş izlendi. Borsa İstanbul ise hafta genelinde yüksek oynaklık izlendi. BIST100 endeksi haftalık görünümde % 1 civarında düşüş gösterdi.

Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 333 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise düşüş izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil getirileri %38,44 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %27,15 seviyesinde haftayı tamamlıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm

Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde düşüşün genele yayıldığı izleniyor. Menkul kıymet y.o %11,34, spor %6,45 ve madencilik %5,87 düşüş göstererek ilk sıralarda yer aldı. Ticaret %2,91 ve gıda içecek %2,06 yükseliş kaydederek pozitif yönde ayrıştı.

Haftalık Global Sektörel Görünüm

MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %0,46 yükseliş gösterirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %0,12 yükseliş kaydetti. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %0,40 düşüş gösterdi.

Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %2,25 yükseliş kaydederken Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi %1,40 yükseldi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %2,01 düşüş gösterdi.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde haftalık performansta %1,22 düşüş gösterirken MSCI Dünya endeksi %0,10 geriledi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %1,31 düşüş gösterdi.

Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde sınırlı yükseliş devam ediyor. Demir cevheri haftayı 1038 CNY seviyesinden tamamlıyor.

Etilen/Nafta makasında sınırlı toparlanma izleniyor. Makas 1 Aralık haftasında 127,5 USD/Ton seviyesinden 131 USD/Ton seviyesine yükseldi

USD karşısında haftalık performansta Afrika Randı %1,41 değer kaybı ile ilk sırada yer aldı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftalık performansta %0,29 değer kaybetti.

Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 1 Aralık haftasında 1245 USD/Ton seviyesinden işlem gördü.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Burgan Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler