Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed, faize dokunacak mı? Altın yatırımcısını neler bekliyor?

FED'in Eylül ayında vereceği karar büyük bir merakla bekleniyor. Altın FED kararından nasıl etkilenecek?

Fed, faize dokunacak mı? Altın yatırımcısını neler bekliyor?

FED’in Eylül ayında vereceği karar büyük bir merakla bekleniyor. Altın FED kararından nasıl etkilenecek?

Temmuz ayında yapılan faiz artırımının ardından ABD faizi 22 senenin en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Faiz kararı, 19 veya 20 Eylül tarihlerinde yapılacak toplantı sonrasında açıklanması bekleniyor.

 

ABD TÜFE ve ÜFE verileri piyasa beklentilerinin üzerinde gelse de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 20-21 tarihinde gerçekleşecek toplantısında faize dokunmaması ve politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde bırakması bekleniyor.

 

Fed’den yıl sona ermeden 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi halen masada dururken; bankasının 2024 yılının ikinci yarısında faiz indirimi yapabileceği öngörülüyor.

 

Bu senaryoda dolardaki ve ABD tahvil faizlerindeki zayıflamanın yarattığı ters korelasyon etkisiyle, altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketin desteklemesi tahmin ediliyor.

 

Önümüzdeki hafta çarşamba günü saat Türkiye saati ile 21.00’de açıklanacak faiz kararı ve 21.30’da Başkan Jerome Powell’ın açıklamalarıyla piyasada oynaklığın artması beklenirken; şahin mesajlar verilmesi halinde dolarda güçlenme, ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve altın fiyatlarında baskılanma tahmin edilirken; tersi durumda yani daha güvercin açıklamalarla altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri gözlenebileceği öngörülüyor.

 

 

Altın, yüzyıllardır insanların güvenli liman olarak gördüğü ve değerini koruyan bir yatırım aracıdır. Özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde altına olan talep artar ve bu da altın fiyatlarının yükselmesine neden olur.

 

Gram altının yatırımcılara cazip gelmesinin bir nedeni, geçmiş performansının gösterdiği potansiyeldir. Son yıllarda gram altın, düzenli olarak değer kazanmış ve yatırımcılara kar getirmiştir.

 

Altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararlarıdır.

 

Altının ons fiyatı, ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesiyle baskılanırken, dünkü işlemlerde 1901 dolara kadar gerileyerek yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

 

Bugünkü işlemlerde 1926 dolara kadar yükselen ons altın, saat 17.00 itibarıyla yüzde 0,73 oranında yükselişle 1924 dolarda işlem görüyor. Ons altının değeri ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, şu dakikalarda yüzde 0,98 oranında artışla 1671 liradan alıcı buluyor. Altının gram fiyatındaki yükselişini, hem ons altının hem de dolar/TL’nin yukarı yönlü hareketi destekliyor.

 

Yatay hareketliliğe devam eden altın fiyatları, FED kararları sonrasında ons altın fiyatlarında da yükseliş bekleniyor. Eğer faiz kararında sabit kalma gibi bir durum yaşanırsa, ons altınlarının değer kazanması muhtemel görünüyor.

 

GRAM ALTIN DEĞER KAZANABİLİR UZMANLAR YORUMLADI

 

Hatice Kolçak, yeni yıl ile birlikte gram altının zirve seviyelere yükseleceğini öne sürdü. Bu öngörüsünü, doların 36,80 TL’ye ulaşması durumunda gram altının 2.765 TL’ye çıkabileceği ve ons fiyatının 2.000 doları aştığı anda gram altının fiyatının 3.000 TL’yi bulabileceği şeklinde açıkladı.

 

İslam Memiş ise gram altının sene sonuna kadar 2.500 lira seviyesini geçeceğini ve mevcut seviyelerden altın almanın mantıklı bir tercih olduğunu vurguladı. Bu değerlendirmeler, gram altının yatırımcılar için çekici bir seçenek olduğunu gösteriyor.

 

Altın, güvenli bir yatırım aracı olmaya devam edecektir, ancak yatırımcıların dikkatli olması gerekecektir. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz kararlarına yönelik gelişmeler yakından takip edilmelidir.

 

 

 

 

Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler