Sosyal Medya

Döviz

Bugün açıklanacak ABD TÜFE enflasyonunun Ağustos ayında petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle artması bekleniyor

Bloomberg'in tahminlerine göre, manşet enflasyonun Temmuz'daki yıllık %3,2'lik artıştan hızlanarak %3,6'ya varması bekleniyor.

Bugün açıklanacak ABD TÜFE enflasyonunun Ağustos ayında petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle artması bekleniyor

Yatırımcıların dikkati, Federal Rezerv’in Eylül ayında alacağı faiz kararında göz önünde bulunduracağı en önemli verilerden birinin üzerinde: Ağustos Ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE).

Bloomberg’in tahminlerine göre, manşet enflasyonun Temmuz’daki yıllık %3,2’lik artıştan hızlanarak %3,6’ya varması bekleniyor. Tüketici fiyatlarının Temmuz’daki %0,2’lik aylık artışın üzerinde, Ağustos ayında %0,6 arttığı tahmin ediliyor.

Bu artışların büyük bir kısmının enerji fiyatlarındaki önemli yükselişten kaynaklanması bekleniyor. WTI petrol fiyatları, Salı günü  89 doların biraz altında kapanarak yeni yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Brent ham petrol vadeli işlemleri Kasım 2022’den beri petrol fiyatlarının en yüksek seviyelerinin üzerinde, 92 doların üzerindeydi.

“Çekirdek” seviyede (gıda ve yakıtın daha değişken maliyetlerini çıkardığınızda), Ağustos ayındaki fiyatların geçen yıla göre %4.3 artması bekleniyor – Bloomberg verilerine göre Temmuz’daki yıllık %4,7 artıştan yavaş bir artış. Aylık çekirdek fiyatların Temmuz’daki aylık artışıyla aynı olan %0,2 arttığı tahmin ediliyor.

Çekirdek enflasyon içinde, Temmuz ayında %1,3 düşen ve Haziran ayında %0,5 azalan kullanılmış araba fiyatlarının Ağustosta daha da düşmesi bekleniyor.

Bank of America, tedarik zincirlerindeki devam eden iyileşme nedeniyle, ev eşyaları, rekreasyon malzemeleri, eğitim ve iletişim malzemeleri gibi diğer çekirdek malların fiyatlarında da ek düşüşler bekliyor.

Ancak banka, gıda fiyatlarının ikinci ay üst üste artmasını beklerken, konut enflasyonunun da yüksek kalmasını bekliyor.

Enflasyon, Fed’in %2 hedefinin önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra petroldeki yukarı yönlü baskılar ve hala daralan ancak hala sıkı olan bir işgücü piyasası, Fed’in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faizleri artırmaya devam edeceğini düşündürüyor.

Ancak rapordan önce, piyasalar hala merkez bankasının bu ayın sonunda yapılacak toplantısında faiz artırımına ara vereceğini beklemekte. Salı öğleden sonra itibariyle, CME Group’un verilerine göre, piyasalar Fed’in faizleri değiştirmeme olasılığını yaklaşık %93 olarak fiyatlandırıyordu. Merkez bankası, Haziran ayında agresif faiz artırım döngüsüne ara verdikten sonra Temmuz ayında faizleri %0,25 daha yükseltti.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler