Sosyal Medya

Piyasa

Brent petrol talep kaygılarıyla üç ayın dibinde

  Petrol, talep görünümünün kötüleştiğine dair işaretler üzerine önceki iki seansa göre neredeyse %7 düştükten sonra Cuma Asya seansında da…

Brent petrol talep kaygılarıyla üç ayın dibinde

 

Petrol, talep görünümünün kötüleştiğine dair işaretler üzerine önceki iki seansa göre neredeyse %7 düştükten sonra Cuma Asya seansında da üç ayın en düşük seviyesinde kaldı.

Brent Çarşamba günü Temmuz ayından bu yana ilk kez kritik direncin altında kapandıktan sonra varil başına 80 dolar desteğini korumaya çalışıyor. West Texas Intermediate 76 dolara kadar indi. Asya’da hisse senetleri yine alıcılı. Wall Street Çarşamba günü ABD  hisseleri faiz oranlarının zirveye ulaştığına dair iyimserlikle iki yılın en uzun prim serisini yaşıyor. S&P500 ve Nasdaq sekizinci günde de yükselişlerini  sürdürdü. DJ30  çok hafif değer yitirirken, gösterge 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi uzun aradan sonra ilk kez %4.5’nin altına gerileyip, %4.48’den kapandı.

 

Çin talebi azalacak

Petrol fiyatları, zayıf talebe ilişkin artan endişelerin etkisiyle son üç haftadır keskin bir düşüş yaşıyor. En büyük ithalatçı olan Çin’de rafinaj marjlarının düşmesi ve stokların artmasıyla birlikte piyasa bir kez daha temel göstergeleri  fiyatlamaya geri döndü. Perşembe günü açıklanan verilere göre Asya’nın en büyük ekonomisi Çin deflasyona girdi.  Gazze’de amansız savaş tüm hızıyla sürerken, bölgeye yayılmayacağına dair genel bir kanaat oluşuyor.

S&P Global – JP Morgan Ekim bileşik PMI:  Dünya ekonomisi fren yaptı

Uzün süredir gerek kredi derecelendirme kuruluşları, gerekse IMF ve Dünya Bankası gibi ulusüstü kuruluşlar dünya ekonomisinin gittikçe yavaşladığı kehanetinde bulunmuş fakat veriler bunu teyit etmemişti. Elimizdeki en güncel veri olan Ekim bileşik PMI A/A 0.5 gerileyerek 50 puana düştü. Yani, global büyüme nerdeyse sıfırlandı. Bu da petrol   ve diğer büyümeye hassas emtialarda satış dalgasını destekliyor.

 

Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu’dan gelen arz, Hamas’ın İsrail’e saldırmasının ardından bir aydan fazla bir süre boyunca etkilenmedi. Rusya sevkiyatları dört ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. ABD’de sektör verileri ham stokların geçen hafta yaklaşık 12 milyon varil arttığını gösterdi ancak Enerji Bilgi İdaresi’nin resmi verileri önümüzdeki Çarşamba gününe kadar açıklanmayacak.

Bloomberg’e konuşan Saxo Capital Markets’den piyasa stratejisti Charu Chanana, talep kaygılarının şu anda piyasa duyarlılığını desteklediğini söyledi. “Hem ABD hem de Çin’den gelen makro veriler ve Uluslararası Enerji Ajansı envanter verileri, yüksek faiz oranlarının petrol talebi üzerindeki etkisini değerlendirmek için yakın vadede kilit rol oynayacak.”

Güçlenen düşüş eğilimi, kısa vadeli futures sözleşmelerin priminin neredeyse buharlaştığı Brent’in  spreadine de yansıdı. Spot ve en yakın vade arasındaki makas bir ay önceki 1,65 dolardan 15 sente geriledi. Yani oyuncular kısa vadede Brent’te prim beklemiyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler