Sosyal Medya

Piyasa

Bakan Mehmet Şimşek’ten döviz hamlesi!

Bakan Şimşek, "Ülkemize döviz girişini teşvik etmek amacıyla, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisna oranlarını, kazancın ülkeye getirilmesi koşuluyla artırmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Mehmet Şimşek’ten döviz hamlesi!

Bakan Şimşek, “Ülkemize döviz girişini teşvik etmek amacıyla, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisna oranlarını, kazancın ülkeye getirilmesi koşuluyla artırmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni reform paketlerinin hayata geçirilmesiyle ilgili önemli bir değerlendirme yaptı.

 

Şimşek, uygulanan ekonomi programının daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediğini vurgulayarak, programın temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak, yatırımları, istihdamı, üretimi, ihracatı ve rekabet ortamını desteklemek, cari işlemler dengesini iyileştirmek ve bütçeyi sürdürülebilir kaynaklarla finanse etmek olduğunu belirtti.

 

Bakan, bu çerçevede para, maliye ve gelir politikalarını koordine ederek üretimi, rekabeti ve verimliliği artıracak yapısal reformları uygulamaya geçireceklerini ve vergi alanında da Orta Vadeli Program’da belirtilen politikalar üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

 

Öncelikli olarak belirlenen çalışmaların bir kısmını hızlandırdıklarını ve konunun yakın zamanda Meclis gündemine geleceğini aktaran Şimşek, şu sözlerle devam etti:

 

“Paketimiz, ekonomik program hedeflerine katkı sağlamak amacıyla ihracatı desteklemeyi ve ülkemize döviz girişini teşvik etmeyi öngörüyor. Ülkemize döviz getirilmesini teşvik etmek için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki faaliyetlerine uygulanan vergi indirim ve istisna oranlarını, kazancın ülkeye getirilmesi koşuluyla artıracağız. İhracatı desteklemek amacıyla imalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulayacağız. Bu uygulama, imalatçı veya tedarikçi kurumların, aracılı ihracat sözleşmeleriyle gerçekleştirdikleri dış ticaret faaliyetleri için geçerli olacak.”

 

Şimşek, dövizin ülkeye getirilmesini teşvik edecek uygulamanın detaylarına da açıklık getirdi:

 

“Mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri, eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlerde yüzde 50 olan kazanç istisnasını, gelirin Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80’e çıkarıyoruz. Bu sayede, kurumlar vergisi mükelleflerinin bu tür kazançlar için vergi yükünü yüzde 5’e düşürmeyi planlıyoruz.”

 

Ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yurt dışından elde ettikleri kar paylarının tamamını Türkiye’ye getirmeleri durumunda, bu kazançların yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden istisna edeceklerini de belirten Şimşek, bu adımların döviz girişini teşvik etme amacıyla atıldığını vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler