Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘TCMB’den Kuvvetli Faiz Artırımı…’

Merkez Bankası Ağustos ayı toplantısında politika faizini %17,50’den %25 seviyesine yükseltti. Ortalama piyasa beklentisi %20 seviyesinde bulunuyordu. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajı korundu...

ANALİZ: ‘TCMB’den Kuvvetli Faiz Artırımı…’

Merkez Bankası Ağustos ayı toplantısında politika faizini %17,50’den %25 seviyesine yükseltti. Ortalama piyasa beklentisi %20 seviyesinde bulunuyordu. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajı korundu. Bu durum faiz artırımlarının devam edebileceğine yönelik kuvvetli bir sinyal veriyor. Piyasa beklentisini önemli ölçüde geride bırakan karar sonrasında USD/TL kurunda sert geri çekilme bankacılık sektörü hisselerinde ise kuvvetli alımlar gördük. Karar sonrasında Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin yeniden 400 baz puanın altına gerilemesi de dikkat çekti.

Yurt dışında haftanın en önemli konu başlığı olan Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Powell bugün TSİ 17.05’te konuşacak. Fed başkanları söz konusu sempozyumda gelecek dönemlerde izlenecek para politikalarına dair oldukça kuvvetli mesajlar verebiliyorlar. Powell geçen yılkı sempozyumda hedefe ulaşılıncaya kadar enflasyonla mücadele edileceğinin altını çizmişti. Büyük ölçekli faiz artırımlarının gerekli olabileceğini ifade eden Fed Başkanı’nın bu söylemlerinin ardından arka arkaya iki kez 75 baz puanlık faiz artırımı görmüştük. Ayrıca sempozyum sonrasında yapılan 7 toplantıda da faiz artırımı kararı alınırken toplamda 300 baz puanlık artırım yapılmıştı. Dolayısıyla Fed’in yılın geri kalanında bir faiz artırımı yapıp yapmayacağı konusunda sempozyumda verilecek mesajların yön gösterici olacağını tahmin ediyoruz.

TL: Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Ağustos ayı PPK toplantısında politika faizini %17,5’ten %25’e yükseltirken toplantı sonrasında yayımlanan metinde verilen mesajlar faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek kararların da devam edeceğine işaret etti. Kararın açıklanmasının ardından kurda sert şekilde geri çekilme yaşanırken TL dolar karşısında en iyi performans sergileyen gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Bugün ise Fed Başkanı Powell’ın vereceği mesajların küresel ölçekte bir etki yaratabileceğini düşünürsek açıklamaların gelişmekte olan ülke para birimlerine yansımalarını takip edeceğiz.

Borsa İstanbul: PPK toplantısının olduğu güne iyimser sayılabilecek bir görünüm altında başlayan BIST-100 endeksi açılışın ardından 7700 puana yöneldi. Saat 14.00’te açıklanan PPK kararının ardından ise hareketliliğin arttığını gördük. TCMB’nin piyasa beklentisine kıyasla çok daha güçlü bir adım atması özellikle bankalara yönelimi desteklerken BIST-100 endeksi önemine sıklıkla dikkat çektiğimiz 7870 puanın üzerini test etti. Ancak daha fazla momentum kazanılması için aşılması gerektiğine sıklıkla vurgu yaptığımız bu nokta sınai endeksindeki baskı nedeniyle geride bırakılamadığı gibi 7500 desteğinin de altında kapanış yapıldı. Sadece teknik bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde 7870 puan aşılmadıkça endeksin ivme kaybına maruz kalabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. 7500’ün altındaki kapanışların devam etmesi ise riskleri artıracaktır. Dolayısıyla endeksin bugün 7500’ü yeniden aşıp aşamayacağını yakından takip edeceğiz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8091.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8035, 7971, 7914 ve 7849 destek olarak izlenebilir. 8149, 8213, 8270 ve 8335 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 26.081 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 25.8985, 25.69, 25.507 ve 25.2985 destek olarak izlenebilir. 26.2635, 26.472, 26.655 ve 26.8635 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler