Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Piyasalar Yön Bulmakta Zorlanıyor…’

Borsa İstanbul haftaya yukarı yönlü hareket etme eğilimi ile başlasa da günün sonunda oluşan tablo görünümde anlamlı bir değişime işaret etmedi...

ANALİZ: ‘Piyasalar Yön Bulmakta Zorlanıyor…’

Borsa İstanbul haftaya yukarı yönlü hareket etme eğilimi ile başlasa da günün sonunda oluşan tablo görünümde anlamlı bir değişime işaret etmedi. Kaldı ki yurt dışı piyasaların hem veri hem de bilanço açısından oldukça yoğun olan haftaya başlarken önemli bir varlık gösterememesi de TL varlıkların kuvvetli bir destek bulmasını zorlaştırdı. Volatilitenin ise son haftaların en düşük seviyelerinde olması dikkat çekiyor. Dolayısıyla veriler ya da bilançolar daha net bir resim çizmedikçe varlık fiyatları yön tayin etmekte zorlanmaya devam edebilir.

Öte yandan son dönemde MOST endeksi ile VIX endeksi arasında bir ayrışma yaşandığını görüyoruz. VIX son bir yılın dip seviyelerinde seyrederken MOST ise son 2 ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bu durum aslında tahvil ve hisse senedi piyasalarının kısmen farklı beklentiler içerisinde olduğunun da bir göstergesi. Hisse senetleri Fed’in faiz artırımlarına son verme ve hatta faiz indirimine gitme ihtimalini daha fazla fiyatlarken bono piyasasında ise ABD borç tavanına ilişkin belirsizliklerin de etkisi ile çok daha temkinli bir seyir söz konusu. Burada önemli olan nokta ise her iki endeksin de bir önceki zirvesinin belirgin şekilde altında olması. Dolayısıyla risklerin artması ve göreceli olarak düşük seviyelerde bulunan bu endekslerin yön değiştirmesi durumunda bunun piyasalarda zayıf bir performans anlamına gelebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

TL: USD/TL’de son dönemde 3 ve 1 aylık volatilite arasındaki makasın çok açılması kurda daha yüksek seviyelere kapı aralamıştı. Buna paralel olarak 18,50’lerden 19,40’lara doğru bir yükseliş yaşandı. Mevcut durum itibarıyla bu fark olağan seviyelerine gerilemiş durumda. Bu durum TL açısından rahatlatıcı bir zemin yaratırken son birkaç gündür daha sakin bir seyir görüyoruz. Buna karşın risklerin tamamen ortadan kalktığını söylemek için erken bir dönemdeyiz. Haftanın devamında ise özellikle TCMB’nin PPK toplantısının ardından vereceği mesajların TL açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününe yukarı yönlü bir eğilimle başlamış olsa da günün sonunda büyük resim anlamlı şekilde değişmedi. Bu noktada BIST-100 endeksi uzun süredir olduğu gibi 5000-5200 puan bandında seyrediyor. Söz konusu bant herhangi bir yöne kırılmadıkça mevcut tablonun değişmesi kolay olmayacaktır. Bu hafta büyük ölçekli şirket bilançolarının yoğun olması ise şirket bazlı hareketliliğin yüksek seyretmesine neden olabilir. Bugün TAVHL’nin ilk çeyrek sonuçlarını takip edeceğiz. Ortalama piyasa beklentisi -30 milyon EUR’ya işaret ederken bizim beklentimiz ise -35 milyon EUR seviyesinde bulunuyor.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5560 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5522, 5477, 5438 ve 5394 destek olarak izlenebilir. 5599, 5644, 5683 ve 5727 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.4516 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.432, 19.393, 19.3545 ve 19.2765 destek olarak izlenebilir. 19.471, 19.51, 19.549 ve 19.6265 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler