Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Piyasalar Trend Yakalamayı Başaramıyor…’

Yeni haftaya iyimser bir zeminde başlayan Borsa İstanbul yukarı yönlü denemelerine devam etse de kazanımlarını korumakta ve kuvvetli bir trend oluşturmakta başarılı olamıyor...

ANALİZ: ‘Piyasalar Trend Yakalamayı Başaramıyor…’

Yeni haftaya iyimser bir zeminde başlayan Borsa İstanbul yukarı yönlü denemelerine devam etse de kazanımlarını korumakta ve kuvvetli bir trend oluşturmakta başarılı olamıyor. Haftanın son iki işlem gününe girerken BIST-100 endeksinin teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 5000 puanı kalıcı şekilde aşıp aşamayacağını yakından takip edildi. Öte yandan yarın çoğu ülke işleme kapalı olacağı için yurt dışı piyasalar açısından bugün haftanın son işlem günüydü. Küresel piyasaların odak noktasında ise makroekonomik görünüm yer alamaya devam ediyor. Açıklanan verilerin zayıf bir tablo ortaya koyması ekonomiye yönelik endişeleri artırırken bu durum risk iştahına negatif yansıyor.

ABD’de hafta başında açıklanan ISM imalat endeksinin ardından dün ise ISM hizmet endeksi ve ADP özel sektör istihdam rakamı piyasa beklentisinin belirgin şekilde altında kaldı. Bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları dışarıda bırakıldığında varlık fiyatlarının yön bulmasını sağlayacak önemde bir veri akışı bulunmuyor. Diğer taraftan yıl içinde faiz indirimi beklentileri giderek artış gösterirken merkez bankalarından gelecek açıklamalar yakından takip ediliyor. Bu kapsamda Fed içindeki en şahin isim olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard TSİ 17.00’de katılacağı bir etkinlikte konuşacak. Bullard son yaptığı açıklamada enflasyonun dirençli olduğunu ve faiz oranının %5’in üzerine yükseltilmesi gerektiğini ifade etmişti.

TL: USD/TL’de yukarı yönlü eğilim devam ederken 19.25’in üzerinde rakamlar test edilmeye başlandı. Son bir aydaki yükseliş %2’ye ulaşırken küçük çaplı yükselişlerin devam etme ihtimali yüksek görünüyor. Tahvil piyasasında ise kısa vadeli tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimini koruması ile 2 ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki makas 4 puana giderek yaklaşıyor. Söz konusu fark en son Ekim 2022’de bu ölçüde açılmıştı. Önemli bir konu başlığının olmadığı günde BDDK bankacılık sektörü verileri kapsamında Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının toplam büyüklüğünde yaşanan haftalık değişimi duyuracak. TCMB ise her Perşembe olduğu gibi yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini, yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişimi ve brüt rezerv verilerini açıklayacak.

Borsa İstanbul: Hafta başından bu yana son 1-1,5 saate girildiğinde hisse senetlerinde yukarı yönlü eğilimin güç kazandığını görüyorduk. Ancak bu kez tam tersi gerçekleşti ve gün içinde 5000 puanın üzerini test eden BIST-100 endeksi satış baskısına maruz kaldı. Teknik açıdan bakıldığında geri çekilmeye karşın 4900 puanın üzerinde kalınması önemli olmakla birlikte sık sık dile getirdiğimiz gibi 5000 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılmadıkça kısa vadeli görünümde anlamlı bir momentum kazanımı görmeyi beklemiyoruz. Önemli bir veri akışının olmadığı günde siyaset tarafında ise bugün Türkiye’yi ziyaret edecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un iki gün sürecek olan temasları takip edilecek.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5500.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5462, 5418, 5380 ve 5336 destek olarak izlenebilir. 5540, 5584, 5622 ve 5666 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.9147 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.895, 19.855, 19.815 ve 19.7355 destek olarak izlenebilir. 19.9345, 19.9745, 20.0145 ve 20.094 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler