Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Piyasalar Güç Toplamaya Çalışıyor…’

Bankacılık sektörüne ilişkin sıklıkla değişen haber akışı ve algı ile piyasalar hafta başından bu yana oldukça volatil bir seyir izlerken varlık fiyatlarının dün pozitif bir görünüm sergilemesi dikkat çekti...

ANALİZ: ‘Piyasalar Güç Toplamaya Çalışıyor…’

Bankacılık sektörüne ilişkin sıklıkla değişen haber akışı ve algı ile piyasalar hafta başından bu yana oldukça volatil bir seyir izlerken varlık fiyatlarının dün pozitif bir görünüm sergilemesi dikkat çekti. Haftanın en önemli konu başlıklarından biri olan ECB toplantısından ise biraz da sürpriz sayılabilecek bir şekilde 50 baz puanlık faiz artırımı kararı çıktı. Ancak gelecek dönemlere ilişkin sinyal verilmemesi toplantı sonucunun güvercin olarak yorumlanmasına neden oldu. ABD’de ise 11 bankanın bir araya gelerek son günlerde önemli oranda baskı altında kalan First Republic Bank’e toplam 30 milyar dolar mevduat yatırmayı kararlaştırması risk iştahını destekleyen önemli bir unsur olarak çalıştı.

ECB toplantısını değerlendirmek gerekirse alınan kararın özellikle iki açıdan oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki kararlılığını göstermesi bakımından 50 baz puanlık artırımın mesaj etkisini son derece güçlü buluyoruz. İkincisi ise bankacılık sektörüne ilişkin sorunların ön planda olduğu içinde bulunduğumuz dönemde bu ölçekte bir artırımın yapılması Merkez Bankası’nın bankacılık sisteminde bir sorun görmediğini göstererek piyasalara bir nevi güven aşılamış oldu.

TL: USD/TL kuru çok ciddi bir değişim göstermese de 19,00 TL seviyesinin üzerinde artık çok daha fazla kalınması dikkat çekiyor. Mevcut eğilim göz önünde bulundurulduğunda kurun önümüzdeki günlerde bu noktayı tabana dönüştürmeye çalışması sürpriz olmayacaktır. Bugün TL’nin görünümüne etki edebilecek konu başlıkları arasında TCMB’nin açıklayacağı piyasa katılımcıları anketini görüyoruz. Politika faizinde son yapılan 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından özellikle enflasyon beklentilerinin ne yönde değiştiği yakından takip edilecektir. Son ankette 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %30,75 olarak gerçekleşmişti. Ankette ayrıca TCMB’nin politika faizine ilişkin beklentileri de izleyeceğiz. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise bugün Türkiye’nin kredi notuna dair güncelleme yapması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altı olan B seviyesinde, görünümü ise negatifte bulunuyor. Notta veya görünümde herhangi bir değişikliğin yapılması beklenmiyor.

Borsa İstanbul: Gün boyu net bir yön tayin etmekte zorlanan BIST-100 endeksi özellikle kapanışa doğru yurt dışı piyasalara paralel olarak gelen güçlü alımların desteği ile günü %2’nin üzerinde kazanımla noktalamayı başardı. Dünkü kuvvetli görünüme karşın momentumun net şekilde arttığını söylemek güç. Öyle ki endeks teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 5320 ve 5500 puan seviyelerinin altında kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla dünkü yükselişin ne ölçekte devam edebileceğini yakından takip edeceğiz. Ayrıca haber akışı sık değişebildiği için volatilitenin sürebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5875 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5834, 5787, 5746 ve 5699 destek olarak izlenebilir. 5917, 5964, 6005 ve 6052 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.157 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.138, 19.0995, 19.061 ve 18.9845 destek olarak izlenebilir. 19.176, 19.2145, 19.253 ve 19.3295 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler