Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘FED Güldürürken Ağlattı…’

Fed dün akşam sonuçlanan toplantısında politika faizinde beklendiği gibi 25 baz puanlık artırım yaparken 2023 yılı için medyan beklentisi ise değişmedi (%5,1)...

ANALİZ: ‘FED Güldürürken Ağlattı…’

Fed dün akşam sonuçlanan toplantısında politika faizinde beklendiği gibi 25 baz puanlık artırım yaparken 2023 yılı için medyan beklentisi ise değişmedi (%5,1). Medyan beklenti ve karar metninde yapılan vurgu değişikliği bu yıl sadece 25 baz puanlık bir artırım daha yapılacağına işaret ediyor. Bu artırım çok büyük ihtimalle bir sonraki toplantı tarihi olan 3 Mayıs’ta yapılacaktır. Toplantıda PCE tahmini yukarı çekilse de buna rağmen politika faizi tahmininde revizyon olmaması Fed’in bugüne kadar atılan adımlar neticesinde artık enflasyonu çok ciddi bir risk olarak görmediğini düşündürüyor. Özetle faiz artırımı yapılmış olsa da hem artırımın boyutu sınırlı kaldı hem de Fed bunu ılımlı mesajlar vererek yaptı. Ancak negatif tarafta dikkat çeken en önemli detay ise Fed Başkanı’nın toplantı sonrasında bankacılık sektöründeki sorunların ekonomi üzerinde yarattığı risklere ve kredi kanallarındaki daralmaya yaptığı vurgular oldu. Bu açıklamalar ABD endekslerinin günü belirgin şekilde eksi bölgede noktalamasına neden oldu.

Yeni günün yurt içinde en önemli konu başlığını TCMB PPK toplantısı oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 50 baz puanlık indirimle %8,50 seviyesine çekmişti. Toplantıda sonraki dönemlere ilişkin net bir mesaj verilmese de karar metninde yer alan ölçülü indirimin yeterli olduğu vurgusu indirimin şimdilik devamının gelmeyebileceğini düşündürüyor. Diğer taraftan önde gelen merkez bankalarının önümüzdeki dönemlerde para politikalarında daha ılımlı bir seyir izleyeceklerine yönelik beklentiler TCMB’nin faiz indirimine gitmesi yönünde ihtimal yaratıyor. Bu karmaşık görünüm anket sonuçlarına da yansımış durumda. Öyle ki faizlerde değişiklik olmayacağı ihtimali daha yüksek görünse de indirim bekleyen ve beklemeyen ekonomist sayısının birbirine yakın seyrettiğini görüyoruz.

TL: 19.00 TL seviyesinin üzerinde yukarı yönlü eğilimini devam ettiren USD/TL açısından günün en önemli konu başlığını PPK toplantısı oluşturuyor. TCMB’nin beklemede kalma ihtimali ile faiz indirimine gitme ihtimali arasında çok ciddi bir ayrışma görünmüyor. Olası bir faiz indirimi reel faiz açısından bakıldığında TL için negatif bir tablo çizebilir ancak bunun göreceli düşük bir volatilite ile hareket eden TL üzerinde görünümü kuvvetli şekilde değiştirecek şekilde bir baskı oluşturma ihtimali düşük görünüyor.

Borsa İstanbul: Fed toplantısı öncesinde Avrupa piyasaları ılımlı bir görünüm sergilerken haftanın ilk iki işlem gününde yurt dışı piyasalardan belirgin şekilde negatif ayrışan Borsa İstanbul ise günü teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 5000 puanın üzerinde noktalamayı başardı. Aşağıda 4900 ve 4750 puan en önemli destekler olarak kalmaya devam ederken 5000 puanın üzerinde kalınması durumunda bunun yukarı yönlü hareket etme eğilimine destek verebileceğini düşünüyoruz. Gün içinde ise özellikle 5060 puanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5558 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5520, 5475, 5436 ve 5392 destek olarak izlenebilir. 5597, 5642, 5681 ve 5725 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.1863 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.167, 19.1285, 19.0905 ve 19.0135 destek olarak izlenebilir. 19.2055, 19.244, 19.282 ve 19.359 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler