Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Endekste Tarihi Rekor Kapanış…’

Meclis’e dün sunulan kanun teklifinde piyasaların beklemediği birçok ek vergi de yer aldı. Bu vergiler arasında BIST şirketlerini en çok ilgilendiren ise; kurumlar vergisi oranının %20’den %25’e yükseltilmesi, finansal kurumlar içinse bu oranın %30 olarak uygulanacak olması...

ANALİZ: ‘Endekste Tarihi Rekor Kapanış…’

Meclis’e dün sunulan kanun teklifinde piyasaların beklemediği birçok ek vergi de yer aldı. Bu vergiler arasında BIST şirketlerini en çok ilgilendiren ise; kurumlar vergisi oranının %20’den %25’e yükseltilmesi, finansal kurumlar içinse bu oranın %30 olarak uygulanacak olması. Arttırılmış kurumlar vergisi 2023 yılı gelirlerinden başlamak üzere geçerli olacak. Bugünün gündeminde ise ABD verileri öne çıkıyor.

Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisi ile ISM hizmet endeksi verisi takip edilecek. Açıklanan Fed tutanakları bazı Fed üyelerinin Haziran ayında da faiz artışından yana olduğunu gösterirken, ABD borsaları sınırlı kayıplarla günü tamamladı. Endeks ise gün içinde gelen kar satışlarının karşılanmasıyla birlikte günü tarihi rekor seviyede kapatmayı başardı. Endekste güçlü görünüm bu aşamada korunuyor.

TL: Haziran ayında TÜFE %3,92 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, yıllık bazda enflasyon %39,6’dan %38,2’ye gerilemiş oldu. Enflasyonda yıllık bazdaki gerilemeye karşılık, sigara ve alkollü içeceklerden alınan maktu ÖTV miktarının %14,8 artırılması, asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına bu ay yapılması beklenen zamlar göz önüne alındığında, enflasyonda yeniden bir yükseliş görebiliriz. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde de faiz artırımlarına kademeli olarak devam ederek TL’ye faiz desteğini artıracak. Ancak enflasyonun kısa vadede yüksek seviyelerini koruyacak olması, TL’de değer kaybı eğiliminin, görece sınırlı da olsa enflasyona paralel devam edebileceğini gösteriyor. Dolar kuru 26 seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışıyor.

Borsa İstanbul: Endekste 6070 puandan gelen kar satışları karşılanırken, finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranının %30’a yükseltilmesiyle birlikte, dün banka hisseleri günü ekside kapatarak sanayi şirketlerinden negatif yönde ayrıştı.  Endekste düzeltme hareketinin gün içinde tamamlanmasıyla birlikte, 6070 direncinin aşılmış olması endeksin gücünü koruması ve yükselişin devam edebilmesi açısından pozitif. 6070 destek haline gelirken endeksin ilk direnci 6150 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı haftalık veriler de geçtiğimiz hafta 399 milyon dolar ile borsaya yabancı girişinin devam ettiğini gösteriyor.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 7202 puandan kapatan BIST-30 kontratlarında 7146, 7091, 6980 ve 6930 destek olarak izlenebilir. 7213, 7300 ve 7500 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 26.65 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 26.59, 26.46, 26.18 ve 25.70 destek olarak izlenebilir. 26.89, 27.21 ve 27.45 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler