Sosyal Medya

Borsa

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BIST100 bugünü %1,06’lık artışla 8141 seviyesinden kapattı. Sabah açıklanan beklentilerin üzerinde enflasyon rakamı ile güne yükselerek başlayan borsa olumlu seyrini güniçinde bir süre devam ettirdi. Öğleden sonra 8200 seviyesinin üzerine çıkan endeks seansın son saatlerinde gelen satışlarla sabah başladığı noktaya geri dönmüş oldu...

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BIST100 bugünü %1,06’lık artışla 8141 seviyesinden kapattı. Sabah açıklanan beklentilerin üzerinde enflasyon rakamı ile güne yükselerek başlayan borsa olumlu seyrini güniçinde bir süre devam ettirdi. Öğleden sonra 8200 seviyesinin üzerine çıkan endeks seansın son saatlerinde gelen satışlarla sabah başladığı noktaya geri dönmüş oldu. Yine endeksteki küçük şirketlerin büyük şirketlere göre daha iyi performans gösterdiği bir gün yaşadık. BİST-30 endeksi %0,88 yükselirken BİST100-30 endeksindeki yükseliş %1,5’i buldu.

Günün en çok yükselen sektör endeksi %7’yi aşan yükselişiyle madencilik endeksi oldu. Gün içinde artışın zaman zaman %5’i aştığı bankacılık endeksi ise geri çekilmeler sonrasında günü %3,2 kazançla kapattı. Elektrik sektöründeki artış %2,5 olurken bir süredir zayıf seyreden ulaştırma endeksi ise bugün %0,26 geriledi. Bugün otomotiv hisselerindeki satışlar da dikkat çekiciydi.

TUİK bu sabah Ağustos ayı TÜFE artışını %7 olan beklentinin üzerinde %9,09 olarak açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon %58,94 ile yılın en yükseğine ulaşmış oldu. Bugünkü Ağustos ayı enflasyon verisinin de beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte piyasada yılsonu enflasyon beklentileri artık %70’lere doğru yukarı revize ediliyor. Ancak, yükselen enflasyona karşın TCMB’nin faiz artış adımlarının çok geriden gelmesi ile mevduat faizlerinin yeterli getiri sunmaması  ve kurlarda da son dönemdeki yataya yakın seyir, getiri arayışındaki yatırımcıların kaçınılmaz olarak borsaya yönelmesine neden oluyor.

8100 seviyesinin üzerinde kalmayı başaran BİST100’ün önümüzdeki günlerde 8300-8500 aralığını denemesini bekliyoruz. Olası geri çekilmelerde ise 8000 seviyesinin altında 7800 seviyesi kritik olacak.

Önümüzdeki günlerde borsadaki iyimser havanın devamı açısından mevduat faizlerindeki ve kurdaki seviyeler de önemli olacak. TL cinsi mevduat faizlerinin daha önce gördüğü %42 zirve seviyelerini çok fazla aşmasını beklemiyoruz, hele de enflasyonun üzerinde reel getiri sunmasını çok uzak ihtimal olarak görüyoruz. USD/TL’nin ise bir süre daha 27 seviyesinin altında kalmasını bekliyoruz. USD/TL bugün 26.77 seviyesinde yatay seyrediyor.

Orta Vadeli Plan (OVP)’ın bu hafta Çarşamba günü açıklanması bekleniyor. Yeni ekonomi yönetiminin orta vadede ekonomiye ilişkin yol haritasının netlemesi açısından OVP önemli. Ayrıca, bu hafta Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den Türkiye ile ilgili değerlendirme notu bekleniyor.

M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ActivTrades

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler