Sosyal Medya

Döviz

ABD enflasyonu olumlu etkisi bekleniyor

Piyasa, ABD’de 15.30’da açıklanacak TÜFE enflasyonu verilerine odaklandı. Geçen hafta boyunca ABD istihdam verileri ekonomide gücün korunduğunu yansıtmış ve Fed’den…

ABD enflasyonu olumlu etkisi bekleniyor

Piyasa, ABD’de 15.30’da açıklanacak TÜFE enflasyonu verilerine odaklandı. Geçen hafta boyunca ABD istihdam verileri ekonomide gücün korunduğunu yansıtmış ve Fed’den iki faiz artışı daha beklentisini kuvvetlendirmişti. Bugün açıklanacak TÜFE enflasyonu ve yarın açıklanacak ÜFE enflasyonu verileri Fed’in hareketlerini belirlemede etkili olacağı için dikkatle izlenecek. 

Analistler manşet veride aylık %0,3 artış tahmin ederlerken yıllık rakamın %4,0’ten %3,1’e gerileyeceği öngörülüyor. Düşüşün büyük ölçüde enerji fiyatları kaynaklı olacağı nedeniyle çekirdek enflasyon aynı oranda olumlu yansıması beklenmiyor. Çekirdek TÜFE’de ise aylık %0,3 artış bekleniyor. Yıllık çekirdek enflasyonun %5,3’ten %5,0’e geleceği tahmin ediliyor.

Beklentilerle uyumlu gelecek veriler Fed’in Temmuz ayı faiz artırımı sonrasında alacağı tutumu yumuşatma beklentisi ile riskli piyasaları olumlu etkileyebilir. Fed’in sözlü yönlendirmesi halen yılın kalan bölümünde 2 kez daha faiz artırımı yapılacağı şeklinde iken enflasyonda hızlı yavaşlama daha güvercin, enflasyonda tahminlerin üzerinde seyir ise şahin tutumun devamı öngörülerine neden olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler