Piyasa
1 liralık madeni para üretimi yarı yarıya düştü
Darphane verilerine yansıdı. Madeni para üretimi Ağustos ayında önemli ölçüde azaldı. Kredi kartı da çare olmadı...

Darphane verilerine yansıdı. Madeni para üretimi Ağustos ayında önemli ölçüde azaldı. Kredi kartı da çare olmadı…
Özellikle en çok ihtiyaç duyulan madeni 1 TL üretimi Temmuz ayında 44,2 milyon adetten, Ağustos ayında 24,3 milyon adede geriledi.
Para üstü için çözümü kredi kartında bulan esnaf artan pos cihazı komisyonlarının ardından PTT’ye koştu. 1000 liralık madeni para için 2000 TL’yi bile gözden çıkaran var.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 Ağustos ayı itibarıyla tedavüle verilen madeni para miktarları belli oldu. Yılın 8 ayında 479,9 milyon adet madeni para dolaşıma girerken, bu yıl hiç 5 kuruş üretilmediği verilere yansıdı.
En küçük para olan 1 kuruş ise sadece Temmuz ayında 240 bin adet basıldı.
YÜZDE 50’LİK DÜŞÜŞ
Nisan ayında toplam basılan madeni para miktarı 36,9 milyon adede kadar gerilerken Temmuz ayında bu rakam 88,3 milyona çıktı. Ancak Ağustos’ta toplam basılan madeni para miktarı yeniden düştü ve 57,2 milyon adet seviyelerine geldi.
Temmuz’da 44,2 milyon adet olan madeni 1 TL üretimi ise Ağustos’ta neredeyse yarı yarıya azaldı. 24,3 milyon adetlik düşüş de verilere yansıdı.
KART İLE ALIŞVERİŞE YÖNLENDİRDİ
Dolaşımdaki madeni paranın azalması alışverişte yaşanan sorunların devam etmesine de neden oluyor.
Yılın ilk yarısında nakit paraya alternatif olarak esnafın bozuk para bulmadığı zaman müşteriden varsa kredi kartı talep ettiği ortaya çıkmıştı. Ancak POS üzerinden yapılan alışverişlerde kişi banka kartı kullanarak taksitsiz peşin ödeme yapsa da esnafa bu para komisyon alınmayacaksa 45 gün sonra iade ediliyor. Komisyon oranları da yüzde 2.5’lara çıkmış durumda.
ESNAF PTT KUYRUĞUNA DÜŞTÜ
1 liralık madeni para miktarı azalınca esnaf Türkiye’nin dört bir yanında bozuk para için PTT önlerinde kuyruğa girdi.
Esnaflar her ay bozuk para için PTT sırasına girdiğini dile getirirken, bazıları ise 1000 liralık bozuk para için 2000 TL vermeyi göze aldıklarını söyledi. Hatta bazıları ise madeni paranın artık altın değerinde olduğunu belirtti.
AĞIRLIKLAR AZALDI
Öte yandan Darphane geçtiğimiz aylar 14 yıl sonra ilk kez madeni paralarda değişiklik kararı almıştı. Maliyeti yükselen 1 TL’nin gramajı 8,1 gramdan, 6,6 grama, 50 kuruş ise 6.8 gramdan 5.5 grama düşürüldü.
Paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı. Üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı.
mynet.com
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 7 Temmuz 2025Trump’ın Gümrük Duvarı: Ticaret Savaşları Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor?
Yatırım kararları askıya alındı, tedarik zincirleri dondu, belirsizlik ise büyüyor.
Ekonomi
/ 7 Temmuz 2025Atilla Yeşilada video: Ekonomi sınıfta kaldı! & 6 aylık karnede en zayıf not hangisi? |
Atilla Yeşilada ekonomiye karne verdi, ikmale bıraktı
Reel Sektör
/ 7 Temmuz 2025Recep Erçin: Sigarada asgari vergi 42,3 TL’ye yükseldi, dünyada tek kaldık
2024 yılından bu yana hayata geçirilen düzenlemelere rağmen Türkiye’de uygulanan yüzde 50’lik nispi vergi oranı, AB ortalaması olan yüzde 26'lık düzeyin üzerinde seyrediyor. Bu fark, Türkiye'deki maliyet artışlarının fiyatlara AB’ye kıyasla 2 kat daha fazla yansımasına neden oluyor. Bu yüzden sektör temsilcileri, sabit vergi ağırlığının artırılması ve nispi vergi oranının düşürülmesine yönelik adımların devam etmesini talep ediyor.
Erol Taşdelen
/ 7 Temmuz 2025Erol Taşdelen: Konkordato Alan Firmalar Reel Piyasayı Nasıl Bozuyor?
Türkiye’de artan konkordato başvuruları ve kolay alınabilen kararlar, sadece borçlu firmaları değil, tüm ekonomik sistemi derinden olumsuz etkilemektedir. Konkordato sürecine giren bir firma, reel piyasada zincirleme etkiler yaratarak tedarik zincirini bozar, fiyat dengesini sarsar ve güven ortamını zedeler. Bu bozulmalar hem konkordato öncesi hem de sonrası süreçte farklı şekillerde ortaya çıkar.
Borsa
/ 6 Temmuz 2025Tesla’nın Teslimat Sonuçları Beklentileri Karşılayabildi mi?
Tesla, Beklentilerin Altında Kalan Teslimatlara Rağmen Piyasada Yükselişte Tesla, ikinci çeyrekte gerçekleştirdiği araç teslimatlarıyla beklentilerin biraz altında kaldı ancak hisse…
Dünya Ekonomisi
/ 6 Temmuz 2025FT: ABD’de Siyasi Dengeleri Sarsacak Yeni Parti Kuruldu
Amerika Birleşik Devletleri’nde siyaset sahnesine beklenmedik bir adım daha eklendi. Ünlü girişimci ve yatırımcı Elon Musk, ülkenin tek taraflı bir…
Dünya Ekonomisi
/ 6 Temmuz 2025FT: Çin’in Madencilikte Stratejik Hamleleri
Çinli madencilik şirketleri, küresel hammadde ihtiyacını karşılamak ve jeopolitik riskler karşısında tedarik zincirlerini güvence altına almak amacıyla yurt dışı yatırımlarını…
Dünya Ekonomisi
/ 6 Temmuz 2025ANALİZ: Çin ve ABD Arasındaki Yapay Zekâ Rekabetinde Yeni Dönem
Son dönemde Çin’in yapay zekâ alanındaki hızlı ilerleyişi, küresel teknoloji gündeminde dikkat çekiyor. Özellikle Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’ya doğru…
Gündem
/ 6 Temmuz 2025Karalar’ın Gözaltına Alınmasına Tepkiler Büyüyor: “Adana Başkanını Vermez!”
PARA ANALİZ- Türkiye, güne yine CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlarla uyanırken, Adana’da gerçekleşen protesto mitingi binlerce yurttaşı bir araya getirdi.…
Ekonomi
/ 6 Temmuz 2025Türkiye’de Elektrik Üretimi Tüketimi Aştı: Güneş ve Doğal Gaz Öne Çıktı
Türkiye'nin elektrik ihracatı da dikkat çekici seviyelere ulaştı.
Ekonomi
/ 6 Temmuz 2025İlk Grev Ateşi İzmir’de Yandı: “Bu Grev, Geçinemeyenlerin İsyanıdır”
PARA ANALİZ- Türkiye genelinde yüz binlerce kamu işçisinin merakla beklediği Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin önerdiği düşük zam oranı,…
Borsa
/ 6 Temmuz 2025S&P 500 Rekor Kırdı, Ancak Satış Sinyalleri Yaklaşıyor
S&P 500’ün bu haftaki yükselişi yatırımcılara kazanç getirse de, Bank of America’dan Michael Hartnett’a göre tehlike çanları çalıyor. Hartnett, endeksin 6.300 puanı geçmesi durumunda teknik olarak bir “satış sinyali” oluşacağını belirtiyor. Bu da mevcut kapanış seviyesinin yalnızca %0.3 üzerine denk geliyor.
Gündem
/ 6 Temmuz 2025Erdoğan’dan Zengezur Koridoru ve Barış Süreci Mesajı: “Orta Koridor İçin Jeoekonomik Devrim”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın sembol şehirlerinden Hankendi’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla ilgili somut gelişmeleri ve Azerbaycan-Ermenistan barış sürecinde gelinen aşamayı değerlendirdi. Türkiye'nin “iki devlet, tek millet” şiarıyla Azerbaycan’la yürüttüğü ilişkilerin derinliğine dikkat çeken Erdoğan, bölgesel barış ve ekonomik entegrasyon mesajları verdi.
Benzer Haberler