Sosyal Medya

Döviz

Reuters’den seçim sonrası ekonomi yorumu: Erdoğan TL’yi düşmeye bırakır mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri uluslararası medya kuruluşlarının da yakın takibinde… Reuters, ekonomistlerin seçim sonrası tahminlerine yer verdi. Türkiye tarihinin en kritik seçimleri…

Reuters’den seçim sonrası ekonomi yorumu: Erdoğan TL’yi düşmeye bırakır mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri uluslararası medya kuruluşlarının da yakın takibinde… Reuters, ekonomistlerin seçim sonrası tahminlerine yer verdi.

Türkiye tarihinin en kritik seçimleri olarak gösterilen 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda sonuç çıkmadı. Seçimler ikinci tura kaldı. İkinci turda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

Seçimlerin ilk turundan ‘belirsizlik’ çıkması piyasalarda endişelere neden oldu. Borsa İstanbul sabah saatlerinde devre kesti, döviz piyasalarında hareketli saatler yaşandı.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın uzmanların yorumlarına yer verdiği haberde dikkat çekici ifadeler yer aldı.

Londra merkezli yatırım bankası Seaport Global’de kredi analisti olarak görev yapan Himanshu Porwal, Erdoğan’ın ikinci turda seçimi kazanması halinde yaşanabilecek üç senaryoya dikkat çekti.

Erdoğan’ın seçimi ikinci turda kazanması halinde ödemeler dengesi açık verdiği için piyasalarda satışlar olacağına dikkat çeken Porwal, beklediği üç senaryoyu açıkladı.

Porwal’ın açıkladığı üç senaryo şöyle:

a) TL’yi savunmak için ya daha fazla döviz rezervi edinmek amacıyla bir arkadaşı (Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid) arayacak

b) Ya sermaye kontrolleri getirecek

c) Ya da TL’nin düşmesine izin verilecek.

“Bence en sonuncusunu yapacak ve ciddi makro finansal risklerin arttığını göreceğiz. Erdoğan yumuşayıp da faizleri artırmaya karar vermeden önce, bankalardan toplu mevduat çekişi riski olabilir. TL dolar kuru 35’in üzerine çıkar, Türkiye’nin CDS’leri tarihi seviyelere yaklaşır” yorumunu yapan Porwel, “Erdoğan’ın parasal destek sağlamak için hâlâ büyük bir mali olanağı var. Zaten emekli maaşlarında, asgari ücrette, yardımlarda ve kamu sektörü maaşlarındaki büyük zamlarla çok şey yaptı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler