Sosyal Medya

Para Politikasi

Mevduat ve tahvil faizleri coştu! Merkez, faiz indirir mi?

Goldman Sachs analistleri, tahvil ve mevduat faizlerindeki yükselişin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyor.

Mevduat ve tahvil faizleri coştu! Merkez, faiz indirir mi?

Goldman Sachs analistleri, tahvil ve mevduat faizlerindeki yükselişin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gelecek yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyor.

 

 

TCMB, son günlerde mevduat ve tahvil faizlerindeki sert artışa yanıt olarak, bankalar üzerindeki regülasyonları kademeli olarak kaldırarak sadeleştirme adımlarını hızlandırdı.

 

Bu adımların bir sonucu olarak, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %41,69 seviyesine ulaşırken, 3 aya kadar vadeli mevduat faizi de TCMB verilerine göre 3 Kasım ile biten haftada %44,50 seviyesine yükseldi.

 

Goldman Sachs analistleri, bu gelişmelerin TCMB’nin faiz indirimi konusunda daha esnek bir duruş sergileme ihtimalini artırabileceğini belirtti.

 

Mevduat ve tahvil faizlerindeki yükselişin ortasında, piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz adımlarını ne noktada sonlandırabileceği konusunda belirsizlik yaşıyor.

 

Goldman Sachs analistleri, 2024 yılı Görünüm Raporu’nda yaptıkları tahminlere göre, TCMB’nin bu yıl faiz artırımlarına devam ederek politika faizini yüzde 40’a kadar çıkarabileceğini öngördü.

 

Rapora göre, banka 2024’ün üçüncü çeyreğinde faiz indirimlerine başlayacak ve yıl sonunda faizin yüzde 40’tan yüzde 25’e gerileyeceğini tahmin etti. Goldman analistleri ayrıca 2024 yılının sonunda enflasyonun yüzde 35’e gerileyeceğini öngördü.

 

Bu tahminlere karşın, TCMB son toplantısında politika faizini 500 baz puanlık bir artışla yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltmiş ve faiz artırım döngüsünün devam edeceği mesajını vermişti. Yılın son enflasyon raporunda ise bu yıl için enflasyon beklentisi yüzde 65, gelecek yıl için ise yüzde 36 olarak açıklanmıştı.

 

Dolar kurunun bu belirsizlik ortamında kademeli bir yükseliş gösterdiği gözlemleniyor. Geçtiğimiz haftayı 28,54 TL seviyesinden tamamlayan dolar kuru, yeni haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,14’lük bir artışla 28,5884 seviyesinden başladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler