Sosyal Medya

Döviz

Merkez Bankası’ndan 17 yıl aradan sonra bir ilk: TL depo alım ihalesi açıldı

Faiz kararının ardından yapılan duyuruda, Merkez Bankası'nın 'kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla TL depo alım ihaleleri düzenleyeceği' açıklanmıştı.

Merkez Bankası’ndan 17 yıl aradan sonra bir ilk: TL depo alım ihalesi açıldı

Merkez Bankası, 2006’dan sonra ilk kez Türk Lirası depo alım ihalesi düzenledi. İlk ihale tutarı 80 milyar lira oldu.

Merkez Bankası, dün politika faizini 2,5 puanlık artışla yüzde 42,5’e çıkardıktan sonra bugün 17 yıl aranın ardından ilk kez TL depo alım ihalesi açtı.

Merkez Bankası, sistemdeki likidite fazlasını çekmek gerekçesiyle, faiz kararıyla aynı gün duyurduğu TL depo alımı için bugün harekete geçti. Banka, 80 milyar lira ile sınırlı olmak üzere depo alım ihalesi açtı.

MAKSİMUM FAİZ ORANI Yüzde 42,40 OLDU

İhalede 193 milyar 853 milyon TL teklif gelirken, kazanan tutar 79 milyar 999,8 milyon TL oldu. İhalede minimum faiz oranı yüzde 41,50, maksimum faiz oranı yüzde 42,40 seviyesinde oluşurken; ortalama faiz yüzde 42,18 oldu.

Merkez Bankası, dünkü politika metninde, ‘faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceğini’ ifade etmişti. TL sterilizasyon

DEPO ALIM İHALESİ NEDİR?

Son dönemde sistemdeki likidite fazlası yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, 21 Aralık itibariyle net fonlama eksi 263 milyar TL olarak hesaplandı ve sistemdeki fazlanın, kasımda atılan zorunlu karşılık önlemleri öncesindeki seviyeye döndüğüne işaret edildi.

Peki TL depo alım ihalesi ne anlama geliyor? Depo alım ihalesi, Merkez Bankası’nın, Türk Lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk Lirası depo alma işlemleridir. Merkez Bankası bu ihalelerle belirli vadeler ile bankalara teminat ve limitleri doğrultusunda mevduat sağlıyor. Bankalar bu yöntemle, Merkez Bankası’nın aynı gün içerisinde ilan ettiği faiz oranlarından, TL cinsinden borç alıp verebiliyor.

ETKİSİ NE OLUR?

Ekonomist Hikmet Baydar, Ekonomim’e yaptığı açıklamada, “TL depo alım ihalelerinin etkisi ne olur?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Merkez Bankası, depo alım ihalesiyle piyasada fazla likidite oluşmasını, döviz gibi farklı yerlere yönelmesini engellemiş oluyor. Enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikası gereğince, piyasada mümkün olduğunca fazla likidite bulundurmamak, parasal sıkılığı sağlamak amacıyla kullanılan finansal bir araçtır. İhaleye bankalar katıldığı için, bankaların elindeki fazla likidite çekilmiş oluyor. TL depo alım ihaleleri, uzun zamandır açılmıyordu. Burada kritik olan şey, yabancı yüksek mevduat faizi nedeniyle, TL mevduat yapabilir. Bu durum, bankalarda para birikmesi demek ve krediye dönene kadar maliyet yazar. Merkez Bankası, bu nedenle, bu parayı çekerek o maliyeti bankalar için engellemiş de oluyor. Yabancı TL ye dönerse, TL bolluğu oluşacak o zaman depo ihaleleriyle çekilecek diye düşünüyorum.”

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler