Sosyal Medya

Ekonomi

Merkez Bankası KKM’de asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı, KKM cazibesi azalacak

Merkez Bankası'nın Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdığı bildirildi.

Merkez Bankası KKM’de asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı, KKM cazibesi azalacak

Türk lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM ile ilgili yeni bir karar aldı.

Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

Döviz dönüşümlü KKM hesaplarında halen asgari faiz uygulaması devam ediyor. 

Seçimin ardından gelen yeni ekonomi yönetiminin hedeflerinden bir tanesi de dövize  gelen KKM hesaplarını endeksli TL mevduat anlamına zamana yayarak, döviz talebi yaratmadan eritmek. TL faizlerdeki yükselişe paralel TCMB’nin bu son kararı TL mevduat hesapların cazibesini artırmak amaçlı. Bu adımla bankalardaki KKM sahipleri TL’nin değerinde enflasyonun üzerinde bir değişim olmaz ise normal TL mevduatın altında faiz alacaklar. TL faizlerin artma eğilimi ve TL’de istikrar da KKM’den düz TL mevduata minimum hasarla geçmeyi amaçlamakta. 

Dövizden KKM’ye dönüşlerde asgari faiz garantisi döviz rezervi biriktirmek için devam ediyor. Ancak dövizden döndükten sonraki vade sonunda TL KKM’de kalmaya devam etmek isteyen KKM sahipleri için KKM cazibesi oldukça azalıyor.

GA. 

Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler