Sosyal Medya

Borsa

Korkulan oldu: ABD 10 yıllık tahvil getirisi, 2007’den bu yana ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı

On yıl vadeli ABD Hazine tahvil getirisi, Federal Rezerv’in yüksek faiz oranlarını sürdüreceği ve hükümetin büyüyen bütçe açıklarını kapatmak için…

Korkulan oldu: ABD 10 yıllık tahvil getirisi, 2007’den bu yana ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı

On yıl vadeli ABD Hazine tahvil getirisi, Federal Rezerv’in yüksek faiz oranlarını sürdüreceği ve hükümetin büyüyen bütçe açıklarını kapatmak için tahvil satışlarını artıracağı beklentileriyle 16 yılın ardından ilk kez %5’i aştı.

Getiri, 2007’den bu yana en yüksek olan %5,02’ye 11 baz puan arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta merkez bankacılarının Kasım toplantısında faizleri sabit tutmaya eğilimli olduklarını, ancak dayanıklı bir ekonominin enflasyon risklerini artırması halinde faiz artırımına açık olduklarını belirtti.

Barclays Plc’nin Avrupa faiz stratejisinin başı Rohan Khanna, “Federal Reserve, büyüme hala dayanıklı ve enflasyon istikrarlıyken kısa vadeli faiz oranlarını tekrar yükseltme konusunda temkinli davranıyorsa, piyasa uzun vadeli faiz oranlarını yansıtmaktan başka bir seçeneği olmaz,” diyor.

Bono tahvillerini zayıflatan bir diğer etken, hükümetin büyüyen bütçe açıklarının sürdürülebilirliği konusundaki artan endişeler. Bu durum, ABD Hazine’nin tahvillerin arzını daha da artırmaya zorlayabilir.

Fed ve ABD Hazine’sinin çifte darbesi, birçok kişinin 2023’ün “tahvil yılı” olacağı umutlarını yok etti. Bu durum daha yakın zamanda, İsrail-Hamas çatışması jeopolitik endişeleri yeniden alevlendirdiğinde bile, güvenli liman arayışının ABD tahvillerine yönelmesini engelledi.

Bloomberg stratejistlerine göre bir yıldan fazladır ters olan Hazine getiri eğrisinin normalleşmesi genellikle kabul gördüğü üzere ekonominin daralmak üzere olduğunu veya hatta bir resesyona girildiğini göstermiyor.  Daha çok yüksek bir nötr faiz oranı ve artan risk primleri ile ilgili.

Son iki aydaki satış, uzun vadeli tahvilleri etkileyen ve yüksek faiz oranlarının ve güçlü büyümenin uzun bir dönemini içeren şekilde gerçekleşti. ABD tüketici fiyatları Eylül ayında ikinci ay üst üste hızlı bir şekilde arttı ve ekonomik veriler dayanıklı bir ekonomiyi işaret etmeye devam ediyor.

Bu düşüş, Avrupa’da da getirileri yükseltti. Alman ve İngiliz 10 yıl vadeli tahvil getirileri Pazartesi günü 8 baz puan yükseldi, çok yıllık zirvelere doğru geri döndü.

TD Securities’tan stratejistler Gennadiy Goldberg ve Molly McGown’a göre “Seviyeler kısa vadeli olarak cazip görünse de, yatırımcıların muhtemelen katalizörleri (jeopolitik riskler veya yavaşlayan veriler gibi) beklemeye devam etmeleri muhtemel. Bu da faiz volatilitesini kısa vadede son derece yüksek tutabilir.”

Morgan Stanley Investment Management içinse %5’in üzerindeki 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri artık alınabilir seviyeler.

Küresel tahvil referansının psikolojik seviyesi olan %5’in üzerine çıkması, yatırımcıların Fed ve diğer merkez bankalarının yapışkan enflasyon durumunda hızlıca borç maliyetlerini düşürmeyeceklerini varsaydıklarını vurguluyor, hatta yakın bir gelecekte faiz artışlarına son vereceklerini düşünseler bile.

Tahviller için yeni bir tehdit de piyasanın bileşimindeki değişiklik. Fed, nicel sıkılaştırma yoluyla tahvil varlıklarını azaltıyor, aynı zamanda Çin gibi yabancı hükümetlerin varlıkları da azalıyor. Onların yerine hedge fonları, yatırım fonları, sigorta şirketleri ve emeklilik fonları devreye giriyor.

Onlar öncülerine göre daha uzun vadeli borçları tutma riskini telafi etmek için daha yüksek getiri arayan bir grup.

Uzun vadede, faizler son dönemin tarihî seviyelerinin üzerine çıkabilir. Yeni bir Bloomberg Economics raporu, sürekli yüksek devlet borçlanma seviyeleri, iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla harcama ve hızlı büyümenin birleşik etkisinin, ABD’de 10 yıl vadeli nominal tahvil getirisini %6’ya taşıyacağı sonucuna varıyor.

Yakın gelecekte, tahvil piyasası eşi benzeri görülmemiş şekilde üç yıl üst üste yıllık kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor.

Daha yüksek borçlanma maliyetleri  ABD ekonomisini sonunda fren olarak hizmet edebilir ve Fed’in enflasyonla mücadelesine yardımcı olabilir. Son haftalarda 30 yıllık sabit mortgage kredisi faiz oranı ortalama olarak %8 civarına yükselirken, kredi kartı borçları, öğrenci kredileri ve diğer borçların servis maliyeti de piyasa faiz oranları arttıkça yükseldi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler