Sosyal Medya

Para Politikasi

HSBC, Merkez Bankası faiz tahminini açıkladı! Sona mı geldik?

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında 250 baz puanlık faiz artışı yapmasını beklediğini açıkladı. Bankanın Orta…

HSBC, Merkez Bankası faiz tahminini açıkladı! Sona mı geldik?

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında 250 baz puanlık faiz artışı yapmasını beklediğini açıkladı. Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner tarafından yapılan tahmin, TCMB’nin politika faizini artıracağı yönünde.

 

 

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gelecek hafta yapılacak toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını öngördü. HSBC’nin Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner tarafından yapılan bu tahmin, TCMB’nin politika faizini yükselteceği yönünde bir beklentiyi yansıtıyor.

 

TCMB, son dönemde yüksek enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz artışlarına yönelmişti ve bu tahmin, bu sıkılaşma politikasının devam edeceğini öngörüyor. Yıl sonuna doğru politika faizinin yüzde 32,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in para politikasının sıkılaştığını ve pozitif reel faize yaklaşıldığını açıklaması da bu tahminin arkasındaki nedenlerden biri olarak gösteriliyor.

 

SON OLABİLİR!

 

HSBC’nin açıklamasına göre, politika faizinin yıl sonunda yüzde 32,5 seviyesinde olması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in para politikasının sıkılaştığını ve pozitif reel faize yaklaşıldığını belirtmesi de göz önüne alındığında, HSBC, TCMB’nin faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşünde.

 

Ancak, HSBC ayrıca, dezenflasyon sürecinin hayal kırıklığı yarattığı takdirde TCMB’nin daha fazla faiz artışı yapabileceğini belirtti. TCMB, son dört toplantısında faiz artışlarına gitmişti ve eylül toplantısında bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30’a çekmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler