Sosyal Medya

Döviz

Fed faizi: Yukarı, daha yukarı…

Tahvil tüccarları nihayet ABD faiz oranları için tek yolun yukarı doğru olduğunu fark ediyorlar. Fakat Federal Rezerv faizi ne kadar…

Fed faizi: Yukarı, daha yukarı…

Tahvil tüccarları nihayet ABD faiz oranları için tek yolun yukarı doğru olduğunu fark ediyorlar.

Fakat Federal Rezerv faizi ne kadar ileri götürecek?

Fed başkanları Loretta Mester ve James Bullard geçen hafta gelecekte 50 baz puanlık faiz artırımlarına geri dönmeyi tercih edebileceklerinin sinyalini vermişlerdi.

Wall Street’te, Deutsche Bank ekonomistleri şimdi, daha önce tahmin edilen %5,1’in ve mevcut %4,5 ila %4,75 aralığının üzerinde, %5,6’lık bir faiz zirvesi bekliyorlar.

Sebepler arasında: Esnek bir işgücü piyasası, daha kolay finansal koşullar ve yüksek enflasyon var.

Yararlı bir ekonomik model, bazen hatalı olsa da, daha da sıkı bir kredi piyasasına ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

Apollo’dan Torsten Slok’un belirttiği gibi, Stanford Üniversitesi’nden John Taylor’ın kuralı şu anda mevcut enflasyon ve işsizlik seviyelerine dayanarak %9’luk bir orana işaret ediyor.

Slok, müşterilere verdiği bir raporda, “Sonuç olarak, normalde Fed tarafından para politikasının duruşunu değerlendirmek için kullanılan Taylor Kuralı çerçevesi, Fed’in hala eğrinin önemli ölçüde gerisinde olduğunu söylüyor” dedi.

Bu ayın başlarında, araştırma şirketi Macro Hive’de kıdemli bir piyasa stratejisti olan Dominique Dwor-Frecaut,  kısmen Taylor Kuralı nedeniyle Fed’in %8’e ulaştığını  gördüğünü söyledi.

Gramercy Funds başkanı ve Bloomberg Opinion köşe yazarı Mohamed El-Erian’a göre,  enflasyon %2 hedefinin kuzeyinde bir seviyede Fed’in  nihayetinde zafer ilan etmesi gerekebilir.

El-Erian Bloomberg Televizyonu’na “Daha yüksek istikrarlı bir enflasyon oranına ihtiyacınız var. Buna %3 ila 4 deyin, “dedi. “Ekonomiyi ezmeden TÜFE’yi %2’ye çıkarabileceklerini sanmıyorum.”

Yine de, Fed ne kadar yükseğe çıkarsa, resesyona neden olma şansı o kadar artar.

Deutsche hala bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor, ancak başlangıç tarihini dördüncü çeyreğe kadar erteledi.

Bu cuma günü Fed’in dikkatle izlediği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verisi açıklanacak.

ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin ocak ayında bir ay öncesine göre %0,5 artarak 2022 ortasından bu yana en büyük ilerleme kaydetmesi bekleniyor.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahmin, gıda ve yakıtı hariç tutan ve altta yatan enflasyonu daha iyi yansıtan çekirdek enflasyonda %0,4’lük bir ilerleme.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler