Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: 500 baz puan artış daha- TCMB faiz artışlarını bitirmeye yakın

Bu cümlelerden anlaşılan TCMB'nin aralıkta da belki son bir faiz artışı yaptıktan sonra faiz artırım sürecini tamamlayacağı ve faiz indirimi konusunda da aceleci olmayacağı. TCMB'ni zirve politika faiz seviyesi %40-%42 aralığında olacak gibi görünüyor. 

ANALİZ: 500 baz puan artış daha- TCMB faiz artışlarını bitirmeye yakın

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak %35’ten %40’a çıkardı.

Piyasada ağırlıklı beklenti bankanın faizi 250 baz puan artırarak %37,5’e çıkaracağı yönünde iken bazı analistler bankanın 500 baz puana kadar faiz artırımı yapabileceği görüşünü dile getirmişti.

TCMB açıkladığı kararda iç talep ve hizmet sektöründeki katılıkların enflasyonu besleyen ana dinamikler olduğunu vurguluyor. Faiz artışlarının etkisinin sınırlı da olsa görülmeye başladığından bahsederken, rezerv artışları ve TL’ye dönüşle TL’de izlenen istikrarın enflasyonla mücadeleye katkı yaptığını, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş yarattığını ekliyor.

PPK kakar metninden öne çıkan değişiklikler Banka’nın bundan sonraki politika süreci hakkında fikir veriyor. 

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.

 

Bu cümlelerden anlaşılan TCMB’nin aralıkta da belki son bir faiz artışı yaptıktan sonra faiz artırım sürecini tamamlayacağı ve faiz indirimi konusunda da aceleci olmayacağı. faiz artışının devam edeceği sinyali veren banka adımların da daraltılacağı mesajını veriyor. TCMB’ni zirve politika faiz seviyesi %40-%42 aralığında olacak gibi görünüyor. 

Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

TCMB faiz artışlarının tamamlanması ile parasal sıkılaştırmayı ağırlıklı olarak likidite yönetimi ile kredi faizlerinde yükselişi teşvik edecek şekilde yapacak. Eş zamanlı olarak da sadeleşme adımları atarak seçim öncesi tıkanan kredi piyasasını yükselen faizlere rağmen daha etkili şekilde işler hale getirecek. 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler