Sosyal Medya

Para Politikasi

KKM’de 74,6 milyar TL’lik rekor düşüş kaydedildi

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş serisi, 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL'lik rekor düşüşle devam etti. Buna göre KKM’de en hızlı haftalık düşüş kaydedilmiş oldu.

KKM’de 74,6 milyar TL’lik rekor düşüş kaydedildi

Son yapılan düzenlemelerin etkisiyle ilginin azaldığı KKM hesaplarında düşüş serisi artarak 7. haftasına ulaştı. 7 haftalık düşüş serisinin en sert düşüşü, 6 Ekim haftasında yaşandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen hafta KKM hesaplarında 74,6 milyar TL’lik rekor bir düşüş kaydedildi. Bu hafta içinde KKM büyüklüğü 3,23 trilyon TL’ye geriledi. Dolar bazında bakıldığında ise 117,3 milyar dolarlık büyüklük kaydedildi.

KKM hesaplarında yaşanan düşüşe karşın, bankacılık sektöründe toplam mevduat geçen hafta 32,3 milyar lira artarak 13,4 trilyon liraya ulaştı. Birol Bozkurt’un Dünya’daki konuyla ilgili haberine göre uzmanlar, bu artışta TL mevduat faizlerindeki yükselişin etkili olduğunu belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında da parite etkisiyle düşüş görüldü. 6 Ekim haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 406 milyon dolar azalışla 171,6 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırıldığında ise mevduatların 551 milyon dolar arttığı görüldü. Pariteden arındırılmış verilere göre, döviz mevduatları gerçek kişilerde 570 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerde ise 1,1 milyar dolar arttı.

Ayrıca, bankacılık sektörünün kredi hacmi de geçen hafta 8,6 milyar lira azalarak 10 trilyon 678 milyar liraya geriledi. Tüketici kredilerinin tutarı 4,4 milyar lira azalışla 1,4 trilyon liraya düştü. Kredilerin dağılımına bakıldığında, 445,4 milyar lirası konut, 87,8 milyar lirası taşıt ve 911 milyar lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Merkez Bankası’nın rezervleri de 6 Ekim haftasında artış gösterdi. Toplam rezervler 680 milyon dolar artarak 122 milyar 883 milyon dolara ulaştı. Brüt döviz rezervleri 83 milyar 152 milyon dolara çıktı. Altın rezervleri ise 898 milyon dolar azalışla 39 milyar 731 milyon dolara geriledi.

Son olarak, yabancı yatırımcılar 6 Ekim haftasında net 238 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. Bu, son iki haftada yaşanan çıkışın toplamda 336 milyon dolara ulaştığını gösterdi. Hisse senedi piyasasında yaşanan çıkışa ek olarak, yabancılar tahvil tarafında da satış yaptılar. Seçimlerden bu yana bakıldığında, yabancı yatırımcılar hisse tarafında 1,15 milyar dolarlık giriş yaparken, tahvil tarafında kaydedilen net alım ise 518 milyon dolar.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler