Sosyal Medya

Ekonomi

Faiz kararı öncesi kamu bankalarından dikkat çeken hamle!

Türk Lirası mevduat hesapları, Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşümüne yönelik attığı adımların ardından yükselişe geçti. Ancak, kamu bankalarında bulunan Türk Lirası mevduat faiz oranlarının yüzde 41'den yüzde 38'e indiği bildirildi.

Faiz kararı öncesi kamu bankalarından dikkat çeken hamle!

Türk Lirası mevduat hesapları, Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşümüne yönelik attığı adımların ardından yükselişe geçti. Ancak, kamu bankalarında bulunan Türk Lirası mevduat faiz oranlarının yüzde 41’den yüzde 38’e indiği bildirildi.

 

 

 

Merkez Bankası, KKM dönüşümü hedefini benimseyen bankaların hedeflerini başarıyla tamamlamalarının ardından, Türk Lirası mevduat faiz oranlarını düşürmeye başladı. Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un aktardığına göre, KKM dönüşümlerinin yüzde 90’dan fazlası Türk Lirası mevduata döndü. Ayrıca, kredi talebindeki yavaşlama da TL mevduat faizlerinin uzun bir süre sonra yeniden düşüşe geçmesine neden oldu.

 

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat hesapları için 6 Ekim’de ortalama yüzde 45,49 olan faiz oranı, 13 Ekim’de yüzde 44,62’ye geriledi.

 

Bankacılık kaynaklarına göre, kamu bankalarında geçtiğimiz hafta cuma günü yüzde 41 olan Türk Lirası mevduat faiz oranları yüzde 38’e çekildi. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşümlerinde sunulan avantajlı faiz oranlarının da sona erdiği belirtiliyor. Özel bankalarda ise Türk Lirası mevduat faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişmektedir.

 

Türk Lirası mevduat faizlerindeki yükseliş, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulamaya başlamasıyla başlamıştı. Ancak seçimler sonrasında ekonomi yönetimindeki değişiklikler, politika faizlerinin hızla artmasına yol açmıştı. Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimine dönmesi ve Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması, politika faizlerini yüzde 8,5’ten yüzde 30’a yükseltmişti. Bu durum, kredi faizlerinin yüzde 60’ı aşması ve Türk Lirası mevduat faizlerinin yüzde 50’ye yaklaşmasına neden olmuştu. Ancak Türk Lirası mevduat faizlerindeki bu yükseliş uzun sürmedi.

 

Merkez Bankası, bankalara KKM kapsamında gerçek kişilerin dönüşüm hesaplarından vadeli Türk Lirası mevduata aylık dönüşüm hedefini yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. Ayrıca, KKM’den Türk Lirası mevduata geçiş için Türk Lirası mevduatın vadesini en az 32 gün olarak belirlemiş ve dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefi getirmişti.

 

Merkez Bankası ayrıca, Türk Lirası (TL) mevduatları teşvik etmek ve Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) azaltmak amacıyla bir düzenleme kararı açıklamıştı. Bu çerçevede, döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

 

  • Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29’a yükseltildi.
  • 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e yükseltildi.
  • 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19’a yükseltildi.

 

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğinde 26 Ekim Perşembe günü toplanacak ve aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00’ten yüzde 30’a yükseltilmişti.

 

Ekonomistler arasında yapılan beklenti anketine göre, TCMB’nin bu toplantıda 500 baz puanlık bir faiz artırımı yapması bekleniyor.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puan arasında bir faiz artırımı öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 olarak belirlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler