Sosyal Medya

Para Politikasi

Ekimde mevduat faizleri zirveye ulaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Kur Korumalı Mevduat uygulamasından çıkışı ve faiz artışlarına yönelik yönlendirmeleri, mevduat faizlerine etki etti. Verilere göre, mevduat faiz oranlarının piyasa ortalaması, bir yıl içerisinde %43 artarak Ekim 2023 itibarıyla %40 seviyesine yükseldi.

Ekimde mevduat faizleri zirveye ulaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kur Korumalı Mevduat uygulamasından çıkışı ve faiz artışlarına yönelik yönlendirmeleri, mevduat faizlerine etki etti. Verilere göre, mevduat faiz oranlarının piyasa ortalaması, bir yıl içerisinde %43 artarak Ekim 2023 itibarıyla %40 seviyesine yükseldi.

 

 

Hafize Gaye Erkan’ın yönetimindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Mehmet Şimşek’in liderliğindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın izlediği yeni ekonomi politikaları, mevduat faiz oranlarına da yansıdı. Verilere göre, mevduat faiz oranlarının piyasa ortalaması Ekim 2023 itibarıyla %40 seviyesine yükseldi. Yılın ilk 10 ayı boyunca ortalama mevduat faiz oranı %32,50 olarak kaydedildi.

 

Yeni ekonomi yönetiminin hamleleriyle şekillenen bu sonuç, analistler ve ekonomistler tarafından bekleniyordu. Mevduat faizi kâr payı oranları temel olarak kredi faiz/kâr payı oranlarına bağlı olarak belirleniyor. Zira bankalar, mevduat toplamak için ödedikleri faize belirli bir kâr marjı ekleyerek kredi faiz oranlarını belirliyor.

 

Ağustos 2023’te TCMB, Kur Korumalı Mevduat uygulamasına son verdiğini açıkladı ve sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini duyurdu. Bu duyuru döneminde yapılan tahminler, TL Mevduat Faizi’nin %40’lara ulaşacağı yönündeydi ve bu tahminlerin gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler