Sosyal Medya

Para-banka-finans

Bankalar TL mevduat faizlerini düşürdü!

Türk Lirası mevduat faizlerinde son dönemde görülen yükseliş eğilimi bir süreliğine kesintiye uğradı. Kamu bankalarında geçtiğimiz hafta, Türk Lirası mevduat faizlerinde 3 puanlık bir gerileme yaşandı. Kamu bankalarında daha önce yüzde 41 seviyesinde olan Türk Lirası mevduat faizleri, yüzde 38'e geriledi.

Bankalar TL mevduat faizlerini düşürdü!

Merkez Bankası’nın KKM dönüşüm hedefini yerine getiren bankaların, Türk Lirası mevduat faizlerini düşürmeye başladığı gözlemleniyor. Dünya’dan Birol Bozkurt’un konuyla ilgili haberine göre bankacılık kaynakları, KKM dönüşümünün yüzde 90’ından fazlasının Türk Lirası mevduata döndüğünü, kredi talebindeki yavaşlamanın da etkisiyle Türk Lirası mevduat faizlerinin uzun bir aradan sonra yeniden gerilemeye başladığını ifade ediyorlar.

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat faizi, 6 Ekim’de ortalama yüzde 45,49 iken 13 Ekim’de yüzde 44,62’ye geriledi.

Geçtiğimiz hafta cuma günü, kamu bankalarında yüzde 41 olan Türk Lirası mevduat faizleri yüzde 38’e çekildi. Özel bankalarda ise faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişiklik gösteriyor.

Bu gelişmeler, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararı sonrası Türk Lirası mevduat faizlerinin nasıl bir seyir izleyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ekonomistler, PPK’dan 500 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyorlar.

Merkez Bankası, KKM dönüşüm hesaplarının vadeli Türk Lirası’na dönüşüm hedefini yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltti. Ayrıca, Türk Lirası mevduatları artırmak amacıyla KKM’yi azaltacak bir düzenleme kararı aldı.

Bankaların hedeflerine ulaşmasının ardından Türk Lirası mevduat faizlerindeki düşüş eğilimi dikkat çekiyor. Bankaların bu düzenlemeler sonrası Türk Lirası mevduat faizlerini indirmeye başlamaları, ekonomik piyasalardaki hareketleri yakından izlenen bir gelişme karşımızda duruyor.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler