Sosyal Medya

Gündem

Yabancıdan dev alımlar, DTH’lar sakin

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ile  TCMB tarafından atılan ortodoks politikalara dönüş adımlarının ardından Haziran başından bu yana 4,2 milyar dolar giriş kaydedilmiştir.

Yabancıdan dev alımlar, DTH’lar sakin

TCMB, 8 Aralık haftasına ilişkin yurtdışı yerleşikler menkul kıymet portföy gelişimini ve bankacılık sektörü yabancı para mevduat verilerini açıkladı.

 

Yabancı yatırımcılar, DİBS portföylerine güçlü bir alım gerçekleştirdi…

 

  • Yabancı yatırımcılar, 8 Aralık haftasında yerel sermaye piyasasında hisse senedi portföylerine 562 milyon dolarlık, DİBS portföylerine ise  nette 891 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların DİBS Hisse senedi portföylerine 2020 Kasım ayından, DİBS fortföylerine ise 2017 Ağustos ayından bu yana en yüksek haftalık net alımı yaptıkları 8 Aralık haftasında, toplam giriş 1.454 milyon dolar oldu. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ile  TCMB tarafından atılan ortodoks politikalara dönüş adımlarının ardından Haziran başından bu yana 4,2 milyar dolar giriş kaydedilmiştir. Yılbaşından bu yana baktığımızda ise Mayıs ayı sonuna kadar süren yoğun çıkışlarla, sonrasında Haziran ayı ile başlayan girişler  sonucu toplamda 2,6 milyar dolar giriş kaydedilmiş durumdadır. Geçen senenin aynı döneminde ise 5,6 milyar dolar bir çıkış olmuştu.

 

  • 2022 yılının tümünde ise hisse senedi portöylerinden 4,0 milyar dolar, DİBS portföylerinden ise 2,1 milyar dolar çıkış gerçekleşmiş ve toplam çıkış nette 6,2 milyar dolar olmuştu.

  • Yabancıların hisse senedi stoku (fiyat etkilerini içerir şekilde) 30,7 milyar dolara yükselirken, DİBS stoku (repo dahil) 2,4 milyar dolar seviyesindedir. DİBS stoku içindeki yabancı payı 8 Aralık haftasında %1,1’den %2,0’ye yükselmiştir.

Gerçek kişilerin YP mevduatları 0,9 milyar dolar azaldı…  

  • 8 Aralık haftasında yurtiçi yerleşiklerin yabancı para hesapları 175,6 milyar dolardan 175,4 milyar dolara gerilemiştir.  Ayrıntısında; gerçek kişilerin manşette yabancı para hesaplarının 0,9 milyar dolar azalttıklarını, tüzel kişi yabancı para hesaplarının ise 0,7 milyar dolar arttığını görüyoruz.

 

  • Gerçek kişilerin yabancı para hesaplarındaki gelişimin detaylarına baktığımızda; dolar hesaplarında 0,3 milyar dolar azalış, dolar karşılığı Avro hesaplarında 0,4 milyar dolar azalış ve dolar karşılığı altın hesaplarında 0,2 milyar dolar azalış görüyoruz.
  • Tüzel kişilerin dolar hesaplarında 0,4 milyar dolar artış, avro hesaplarının dolar karşılığında ise 0,2 milyar dolar artış görüyoruz.

 

  • Fiyat etkilerinden arındırılmış şekilde baktığımızda gerçek kişilerin avro hesaplarında 0,1 milyar dolar azalış, altın hesaplarında ise yaklaşık 30 bin ons azalış görülmektedir. Tüzel kişilerin avro cinsi hesaplarında da 0,5 milyar avro artış görüyoruz. Altının ons fiyatındaki hareket 8 Aralık haftasında altın cinsi mevduatların dolar karşılığında azalışa neden olmuştur.

  • 2022 yılında tüzel ve gerçek kişilerin DTH’ları toplamda 45,1 milyar dolar azalmıştı. Yılbaşından bu yana yurtiçi yerleşikler YP mevduatlarının 16,6 milyar dolar azaldığını görüyoruz. Dolarizasyonun seyri için Kur Korumalı Mevduat rakamlarını takip etmeye devam ediyoruz. 25 Ağustos haftasında KKM’de yeni ekonomi yönetimi geldiğinden bu yana ilk kez  ufak da olsa bir geri çekilme görmüştük. 14 haftadır devam eden geri çekilme 8 Aralık haftasında son dönemde alıştığımız temponun altında da olsa 13 milyar TL ile devam etmiş ve erime toplamda yaklaşık 700 milyar TL olmuştur.

 

KKM’de gerileme sürüyor

  • 1 Aralık haftası itibariyle KKM’nın 2,701 milyar TL seviyesine gerilediğini görüyoruz. Yeni ekonomi yönetiminin KKM konusundaki kararlı tutumunun sonucu atılan adımlarla KKM’de çözülmenin devam edeceğini düşünüyoruz. KKM’nin çözülürken manşet DTH tarafının da aynı dönemde 3,2 milyar dolar erimesi de durumu daha da olumlu hale getirmiştir. Hatırlanacağı üzere, KKM hesaplarının çözülmesinin yabancı para tarafında talep oluşturma riski önemli gündem maddelerindendi.

Kaynak:  Şeker Yatırım

Foreks Haber’e teşekkürlerle

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler