Sosyal Medya

Gündem

Türkiye Raporu- Z kuşağı anketi: Gençlerin yüzde 89’u oy kullanmaya gidecek

Türkiye Raporu’nun Gençlik Gündem Raporu şubat ayı araştırmasında, 18-30 yaş arasındaki gençlere 2023 seçimlerinde sandığa gidip gitmeyeceklerini soruldu. Kesinlikle oy…

Türkiye Raporu- Z kuşağı anketi: Gençlerin yüzde 89’u oy kullanmaya gidecek
Türkiye Raporu’nun Gençlik Gündem Raporu şubat ayı araştırmasında, 18-30 yaş arasındaki gençlere 2023 seçimlerinde sandığa gidip gitmeyeceklerini soruldu. Kesinlikle oy kullanacağını söyleyenlerin yüksek oranı dikkat çekti.

14 Mayıs seçimlerinde oy kullanacak 62.4 milyon seçmenin 13 milyonunu genç seçmen oluşturuyor. Bu seçmenlerin 6 milyonunun da ilk kez oy kullanması bekleniyor. Son açıklanan bir ankete göreyse, gençlerin yüzde 89’u “kesinlikle oy kullanacağını” söyledi.

Türkiye Raporu şirketi, Gençlik Gündem Raporu şubat ayı araştırmasında, 18-30 yaş arasındaki gençlere 2023 seçimlerinde sandığa gidip gitmeyeceklerini sordu. Gençlerin yüzde 89’u kesinlikle oy kullanacağını ifade ederken, yalnızca yüzde 2’si oy kullanmayacağını ifade etti. Yüzde 9’u ise sandığa gitme konusunda kararsız.

anket1.jpg

Ankette, yüzde 9 oranındaki kararsız genç seçmene sandığa gitme konusundaki kararsızlıklarında en önemli sebebin ne olduğu da soruldu. Çoğunluk yüzde 56 ile “Desteklediğim bir siyasi parti/lider yok” cevabını verirken, ankette “Bu sonuç kararsız seçmenin büyük çoğunluğu kendisini temsil eden bir parti ya da lider olmadığını düşünüyor olarak yorumlanabilir” denildi.

anket2.jpg

Kararsız gençlerin yüzde 15’i “seçimleri önemsemediği” cevabını verdi; Türkiye Raporu bu konuda da “Bu genç grup seçimleri önemsemediğini ifade ederken hayatında bir değişiklik olmayacağını düşünüyor olabilir ya da Türkiye siyasetiyle ilgilenmiyor diyebiliriz” yorumunu yaptı.

“Desteklediğim partinin/liderin kazanmayacağını düşünüyorum” cevabını verenlerin oranı yüzde 13 olarak ölçülürken, ankette “Bu cevaptan da desteklenen partiye ve seçimlere dair umutsuzluk çıkarımı yapılabilir” denildi.

Seçimlerin yapılacağı tarihinde “ikamet ettiğim şehirde olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 11 çıktı; yüzde 3 de “güvensizlik” sebebiyle kararsız olduğunu belirtti.

Kaynak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler