Sosyal Medya

Genel

Osman Ulagay: “Erdoğanya”da yeni anayasa özlemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şimdi yapılacak bir anayasa değişikliğiyle ülkenin başında kalmayı garantiye alarak yoluna devam etmek istemesi hiç şaşırtıcı değil aslında...

Osman Ulagay: “Erdoğanya”da yeni anayasa özlemi

Türkiye’yi 2017’den beri demokrasiyle yönetilen ülkelerde kimseye nasip olmayacak sınırsız yetkilerle yönetmekte olan Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın son günlerde dilinden düşmeyen konu Anayasa değişikliği. Sayın Erdoğan Anayasa değişikliğinin ülkemiz için acil bir ihtiyaç haline geldiğini ve yapılacak değişiklikle Türkiye’nin yıllardan beri ilk kez sivil bir anayasaya kavuşacağını iddia ederek herkese bir çağrıda bulunuyor, “Gelin Cumhuriyetimizin 100. yılını yeni anayasamızla taçlandıralım”, diyor.

Sayın Erdoğan’a yakın çevrelerden sızan bilgilere göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin elinde bir anayasa değişikliği taslağı var. Gökçer Tahincioğlu‘nun 29 Eylül tarihli Oksijen gazetesinde yer alan yazısında, bu taslağın Beştepe’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum başkanlığındaki bir heyet tarafından şekillendirildiği belirtiliyor.

Mehmet Uçum kim?

Mehmet Uçum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi tek elden yönetmesine olanak veren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mucidi olan bir öğretim üyesi. Tahincioğlu, başkanlık sisteminde yaşanan sorunların önemli bir bölümünün yeni anayasa ile çözümlenmesinin hedeflendiğini de yazıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarken yaptığı konuşmada bunu itiraf ediyor, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk dönemindeki tecrübelerin ışığında ortaya çıkan iyileştirme ihtiyacını da yeni anayasa çalışmaları kapsamında değerlendirebiliriz”, diyor.

Hedef “Erdoğanya” mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdi yapılacak bir anayasa değişikliğiyle ülkenin başında kalmayı garantiye alarak yoluna devam etmek istemesi hiç şaşırtıcı değil aslında. “Tek adam” rejimlerinde ülkelerinin geleceğini tek başlarına yönlendirme konumuna gelebilen siyasi güç tırmanabiliyor. Söz konusu liderlerin iktidarda kalma süreleri uzadıkça farklı heveslere kapılma olasılığı da artıyor.

Erdoğan’ın neredeyse 21 yıldan beri Türkiye’nin başında bulunması ve ülkeyi “tek adam” olarak yönetmekte olması onu, adını unutulmaz kılacak adımlar atmaya, örneğin ülkenin adını “Erdoğanya” olarak değiştirmeye iter mi bilmiyorum, ama bunu bile düşünmek mümkün ne yazık ki.

TC’nin 100. yılında keşke…

Türkiye Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamaya hazırlanırken bunları yazmak zorunda kaldığım için çok üzgünüm aslında. Keşke hukukun ayaklar altına alındığı, suçsuz insanların hapiste çürütüldüğü, zengin-yoksul uçurumunun derinleştiği, sanat eserlerinin hedef gösterildiği ve ülkeye katkı verecek insanların yurt dışına kaçtığı bir ülkede bunları yazmak zorunda kalmasaydım bu yaşımda.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler