Sosyal Medya

Gündem

Kosova’nın kuzeyindeki gerginlik sürüyor: Türkiye’den itidal çağrısı

Silahlı kişiler Pazar günü Banjska köyünü basarak polisle çatışmış ve bir Sırp Ortodoks manastırına barikat kurmuşlardı. Üç saldırgan ve bir polis memurunun öldürülmesinin ardından polis Pazar günü geç saatlerde manastırı geri aldı.

Kosova’nın kuzeyindeki gerginlik sürüyor: Türkiye’den itidal çağrısı

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska’da yolu kapatan silahlı Sırpların, dün sabah saatlerinde polise ateş açması sonucu bir polisin hayatını kaybetmesiyle başlayan gerginlik sürüyor.

Türkiye saldırıyı kınarken, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü gerginliğe gerektiğinde yanıt vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç dün yaptığı açıklamada saldırıyı kınamanın yanı sıra, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Kosova’da ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun diyalog olduğunun altını çizen Bilgiç, Türkiye’nin diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücünden (KFOR) yapılan açıklamada ise, Banjska’daki durumun yakından izlendiği belirtilerek, şöyle denildi:

“KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği, Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova’daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.”

Reuters: “Köyde aramalar yapılıyor”

Bu arada Reuters haber ajansı, Kosova polisinin zırhlı araçlarla bu sabah Banjska’da güvenliği sağlamak için harekete geçtiğini ve köyde çeşitli adreslerde aramalar yapıldığını aktardı.

Silahlı kişiler Pazar günü Banjska köyünü basarak polisle çatışmış ve bir Sırp Ortodoks manastırına barikat kurmuşlardı. Üç saldırgan ve bir polis memurunun öldürülmesinin ardından polis Pazar günü geç saatlerde manastırı geri aldı.

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska’da yolu kapatan silahlı Sırpların, sabah saatlerinde polise ateş açması sonucu bir polis ölmüş, bir polis yaralanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Banjska’da bulunan Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü. Çıkan çatışmalarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği basına yansımıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan silahlı çatışmada bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğrulamıştı.

Kosova’nın 1 milyon 800 binlik nüfusunun çoğunluğunu etnik Arnavutlar oluşturuyor. Ancak Kosova’nın kuzeyindeki yaklaşık 50 bin Sırp, Kosovalı Arnavutların Sırp yönetimine karşı başlattığı gerilla ayaklanmasının üzerinden yirmi yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Kosova’nın 2008’deki bağımsızlık ilanını kabul etmiyor ve Belgrad’ı başkentleri olarak görüyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler